spacing.gif (43 bytes)
spacing.gif (43 bytes)
   

WINNAARS ZOEKEN WINNAARS

Kom op met alle goede ideeën en projecten!

De winnaars van de Nationale Toekomstprijs 2000 bewijzen dat een duurzame toekomst geen utopie of ver verwijderd ideaal is.

Zij tonen met hun projecten en ideeën aan dat er zelfs flink mee kan worden verdiend.

Zij roepen dan ook iedereen op om ook mee te doen aan de Nationale Toekomstprijs, een prijs voor het beste idee of project voor de wereld van morgen.

Goed nieuws voor minister Pronk

Henk Deinum uit Delfzijl, winnaar in de categorie personen, ontdekte dat tot soms 50% bespaard kan worden op de stookkosten in huis, school of kantoor als de radiatoren beter worden afgesteld op de eigen capaciteit en de gewenste temperatuur. Zijn idee heet "CV-systemen, waterzijdig inregelen moet! Deze gasreductie levert buiten geld ook een substantiële bijdrage op van zon 10% aan de CO2 doelstelling van Nederland.

De Nationale Toekomstprijs helpt Deinum door met een groot aantal landelijke organisaties een nationaal introductie-programma op te zetten.

Het motto van Alex Wassink, winnaar categorie bedrijven, is ondernemen tot je groen ziet! Zijn camping De Papillon in Denekamp is een echt voorbeeldbedrijf. Hij heeft aan alles gedacht, van energie- en waterbesparing tot het materiaalgebruik en het "gedrag van de campinggasten. Al zijn maatregelen leggen geen windeieren. Op jaarbasis bespaart hij 50% water, 40% electriciteit, 30% gas en 45% minder afval. De campinggasten merken het niet, maar minister Pronk wel als iedere camping in Nederland dit voorbeeld volgt.

Inmiddels heeft deze bijzondere ondernemer na de Toekomstprijs ook de grote ADAC prijs in Duitsland in de wacht gesleept. Op 18 oktober as. wordt de Toekomstprijs 2001 door Jan Terlouw, voorzitter van de landelijke jury, op deze locatie uitgereikt aan de nieuwe winnaars.

Iedereen kan meedoen!

De Nationale Toekomstprijs is een prijs voor het beste plan of project voor de wereld van morgen. Het is een prijs vóór en dóór mensen. Projecten en ideeën laten, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen, zien wat het begrip "DUURZAAM" eigenlijk betekent. Door goede ideeën voor het voetlicht te brengen kunnen anderen zich weer laten inspireren.

De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: burgers, bedrijven en non-profit instellingen. De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria tegelijkertijd: ecologisch, economisch, sociaal en inspirerend. Wie op alle punten scoort, maakt kans op de Toekomstprijs. De winnaars krijgen een bronzen Toekomstbeeld en een geldprijs van 25.000,00. Bovendien krijgen prijswinnaars waardevolle adviezen van gespecialiseerde consultants.

Het inschrijfformulier is te verkrijgen via de website www.toekomstprijs.nl of telefonisch: 070-4417080. De sluitingsdatum voor inzending is 15 september 2001.

De winnaars worden op 18 oktober 2001 in Denekamp bekendgemaakt.

De Toekomstprijs daagt de jeugd uit!

Speciaal voor de jeugd organiseert De Nationale Toekomstprijs, vanaf 1 maart 2001, de actie "De leukste straat is de straat van de toekomst!". Deze actie is bestemd voor drie leeftijdscategorieën: basisschool, voortgezet onderwijs en student. De uitdaging voor de jeugd is: laat je creativiteit over de ideale woonomgeving de vrije loop in gedicht, video, muziek, beeld (tekening of schilderij), maquettes of op andere wijze; pak pen, penseel of videocamera en laat zien hoe de ideale woonomgeving er in de toekomst uitziet.

Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Tineke Netelenbos, minister van verkeer en waterstaat, beoordeelt uiteindelijk alle inzendingen en kent per categorie een hoofdprijs toe van 2.500, 3 tweede prijzen van 500 en 10 aanmoedigingsprijzen van 100. De inzending moet uiterlijk 10 augustus zijn ontvangen. Voor meer informatie of vragen, bel 070-4417080 of kijk op www.toekomstprijs.nl

Meer weten of inschrijven?

Tel: 070-4417080, E-mail: toekomstprijs@pzh.nl. website: www.toekomstprijs.nl