spacing.gif (43 bytes)
spacing.gif (43 bytes)


Drie winnaars van de Nationale Toekomstprijs bekroond en beloond met 25.000

Water, duurzaam sparen en superieure techniek winnen de Nationale Toekomstprijs 2001

Op 18 oktober a.s. worden de drie Toekomstprijzen in Denekamp uitgereikt aan: de heer Lauxen (categorie personen) voor zijn project regenwaterbenutting in Groningen; de heren Stoop en Redczus (categorie Instellingen) voor hun inzending Green Smiles, Bomen voor koeien en aan Kverneland Mechatronics (categorie bedrijven) voor hun revolutionaire vinding op het terrein van onkruidbestrijding en bemesting.

Uit 22 genomineerden voor de Nationale Toekomstprijs 2001 heeft de jury, onder leiding van prof. dr. Jan Terlouw de winnaars geselecteerd. Alle 22 genomineerden voldoen aan de vier criteria t.w.: economische, sociaal-culturele, ecologische en inspirerende waarde. De winnaars blinken m.n. uit op inspiratie, doorzettingskracht en technologische vernieuwing.

Water is momenteel een centraal thema. De heer Lauxen uit Groningen bewijst op praktische wijze dat regenwater uitstekend gebruikt kan worden in huis. Het gebruik van "duur" drinkwater kan hierdoor drastisch omlaag. Hij wint de prijs in de categorie Personen.

Het project "Green Smiles", eveneens uit Groningen, is een duurzame variant op de bekende Air Miles en speelt op creatieve en duurzame wijze in op de "spaardrift" in Nederland. Sparen en tegelijkertijd investeren in duurzame projecten is het eindresultaat. Zij winnen de prijs in categorie Non-profit instellingen.

Meer met minder; dat is het motto van de vinding van Kverneland Mechatronics uit Nieuw Vennep. Deze internationale producent van landbouwmachines koppelt satallietnavigatie en onkruid-detectiesensoren aan gerichte bemesting en bestrijding. Het resultaat is spectaculair. Het milleu en de portemonaie van de boer varen er wel bij. De prijs in de categorie bedrijven is aan dit baanbrekend concept toegekend.

De Nationale Toekomstprijs

De Nationale Toekomstprijs is een onafhankelijke organisatie, onder voorzitterschap van mr. H.E. Koning. De prijsuitreiking op 18 oktober is het sluitstuk van een heel traject van activiteiten door het jaar heen. De genomineerde projecten tonen aan dat een betere en duurzame toekomst geen utopie en notawijsheid is, maar een reëel en haalbaar doel dat stap voor stap kan worden bereikt.

De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: Personen, non-profit Instellingen en Bedrijven. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 en een kunstwerk (de toekomstkroon) van de Amsterdamse kunstenares Iris le Rutte. Bovendien zijn aan de prijs consultantcydiensten verbonden, verzorgd door gerenommeerde Nederlandse bedrijven. Zo wordt de kwaliteit en levensvatbaarheid verder verbeterd.

Noot/ uitnodiging voor de redactie:

De uitreiking vindt plaats in Denekamp, Camping de Papillon (prijswinnaar 2000). Kanaalweg 30 7591 NH Denekamp. Het programma start 18 oktober 2001 om 14.30 uur. De prijzen worden tussen 16.00 en 17.00 uitgereikt. Alle informatie over de genomineerden en winnaars en de stichting De Nationale Toekomstprijs, is terug te vinden op onze website www.toekomstprijs.nl. of telefonisch op te vragen op 070-441-7080/6345/7053; E-mail toekomsprijs@pzh.nl.

Sponsoren zijn: St. Doen, Rabobank Nederland, VSB Fonds, NCDO-duurzame wereld, ANWB, 8 provincies, ministeries BZK en VWS.