spacing.gif (43 bytes)
spacing.gif (43 bytes)
   

Pronk:
'Dit is een weddenschap die ik graag wil verliezen'.

Jongeren winnen Milieuweddenschap met Kabinet

Den Haag, 6 juli 2001 --- Vandaag is op het ministerie van VROM bekend gemaakt dat jongeren van The Bet de milieuweddenschap met het Kabinet hebben gewonnen. In zes maanden tijd wisten ruim 4000 jongeren hun CO2 -uitstoot te verminderen met maar liefst negentien procent. Minister Pronk: 'Dit is een weddenschap die ik graag wil verliezen'. Staatssecretaris Benschop sprak van een 'enorme prestatie'.

Zes maanden lang zijn Nederlandse jongeren voor The Bet bezig geweest met het terugdringen van CO2-uitstoot bij hen thuis, op school, universiteit of vereniging. Op 11 november - vlak voor de internationale klimaatconferentie COP6 in Den Haag - sloten de jongeren een klimaatweddenschap af met minister Pronk. Zij beweerden minstens 2500 jongeren ertoe te kunnen bewegen in zes maanden tijd hun eigen CO2-uitstoot te verminderen met acht procent.

Voetbalscheidsrechter John Blankenstein, die samen met Fred Langeweg (adjunct-directeur Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - RIVM) het scheidsrechtersteam voor The Bet vormde, maakte de uitslag bekend. Hij prees de durf van het kabinet om deze weddenschap met de jongeren aan te gaan: 'Ik hoop dat regeringsleiders in andere landen hun voorbeeld volgen'.

Dat de uitstoot van broeikasgassen veel sneller is terug te dringen dan de Nederlandse en buitenlandse regeringen nu laten zien, is volgens The Bet-coördinator Cerian van Gestel meer dan bewezen. 'Niet alleen overtrof het aantal deelnemende jongeren alle verwachtingen, ze hebben ook ruim twee keer zoveel CO2 weten te besparen! Als de Nederlandse regering deze reductie zou weten te realiseren, zouden we in één klap de besparingseisen van het Kyoto-protocol overtreffen!'

Milieuminister Pronk, via een videoscherm aanwezig op de bijeenkomst, was onder de indruk van het resultaat: 'De jongeren hebben veel meer voor elkaar gekregen dan verwacht.' Wel betreurde hij het dat de taxiritten met een fietsriksja aan zijn neus voorbijgaan. Bij verlies zouden de Bet-jongeren namelijk alle staatssecretarissen en ministers een week lang in Den Haag per riksja naar hun afspraken vervoeren. Staatssecretaris Benschop sprak van een enorme prestatie: 'De wereld heeft voor zo'n besparing tien tot twaalf jaar voor gekregen. The Bet zien laat zien dat de terugdringing van CO2 een kwestie is van willen en niet van kunnen.' Hij was verbaasd over de enorme besparing door allerlei kleine dingen. Alleen: 'Koud douchen, dan ga je echt wel een grens over.' Na de persconferentie reed staatssecretaris Benschop op eigen kracht per fietsriksja naar het Malieveld waar hij het startschot gaf voor de jongerenklimaatfietstocht naar Bonn. Echt makkelijk ging dat niet, de jongeren moesten hem helpen.

Inzet
Nu de jongeren de weddenschap hebben gewonnen, zal de minister zich inspannen bij het realiseren van huisvesting van jongeren-natuur en -milieuorganisaties. De jongeren zijn blij dat ze de weddenschap hebben gewonnen en niet alleen vanwege de enorme besparingen. 'We hadden wel een beetje geoefend met een riksja, maar dat viel nog behoorlijk tegen... Gelukkig blijken er in Nederland heel veel betrokken jongeren te zijn die zich zorgen maken over klimaatverandering,' aldus deelnemer Valentijn de Neve (16), scholier aan het Jeanne 'd Arc-college in Maastricht.

Met het winnen van The Bet hopen de jongeren de ministers die deze maand in Bonn op de cruciale klimaatconferentie opnieuw praten over het tegengaan van klimaatverandering, te laten zien dat het niet zo moeilijk is om de uitstoot van CO2 flink te verminderen en je met kleine veranderingen al veel kunt bereiken.

Voor meer informatie:
The Bet, Annemiek Bots,
tel. 020 550 7436 of 06 1813 7223,
Jongeren Fietstocht, JMA, Tanja Schepers,
tel. 06 19 23 48 78