spacing.gif (43 bytes)
spacing.gif (43 bytes)


PERSBERICHT + UITNODIGING

De Nationale Toekomstprijs ontvangt verrassende inzending

Spaceshuttle met toekomstdromen

De Stichting De Nationale Toekomstprijs had het kunnen weten: haar uitdaging aan de jeugd veroorzaakt zeer opvallende inzendingen. Maandag 9 juli bieden elf jongens van de Rijksinrichting Den Engh (Den Dolder) een spaceshuttle aan met imponerende afmetingen. Zij hebben het object geladen met hun toekomstideeën.

Het ruimtevaartuig met een lengte van vier meter dingt mee naar een prijs in de wedstrijd "De leukste straat is de straat van de toekomst". De jongens van paviljoen Jupiter (in de leeftijd van 12 tot 19 jaar) kozen deze verpakking om hun wensen voor een ideale leefomgeving te vervoeren. Zij laten op deze wijze zien dat het goed gaat met hun behandeling. Nu zijn ze nog in een gesloten inrichting gehuisvest, maar binnenkort krijgen ze meer vrijheid. Ze bereiden zich nu voor op de terugkeer in de samenleving.

"De leukste straat is de straat is de straat van de toekomst" is een wedstrijd voor de jeugd. Er zijn drie leeftijdscategorieën: leerlingen basisschool, scholieren voortgezet onderwijs en studenten. De wedstrijd staat open voor individuele deelnemers en voor groepen. Inzending van opstellen, gedichten, tekeningen, schilderijen, videoclips, muziek, maquettes enz. is nog mogelijk tot 10 augustus. Op 4 september volgt de prijsuitreiking.

 

Uitnodiging voor de pers

De jongens van Den Engh bieden hun spaceshuttle op maandag 9 juli om 11.00 uur aan in het Provinciehuis van de provincie Zuid-Holland. U bent van harte welkom. Er is ruim gelegenheid radio-opnamen, voor interviews. Beeldopnamen kunnen in overleg met de jongeren zelf en met de organisatie worden genomen.

Activiteitenkalender

10 augustus: Sluiting inzendtermijn "De leukste straat is de straat van de toekomst"

4 september: Prijsuitreiking door minister Netelenbos van "De leukste straat is de straat van de toekomst"

4 september: Duurzame Dinsdag. Aanbieding Duurzaam Koffertje aan Tweede Kamer

15 september: Sluiting inzendtermijn De Nationale Toekomstprijs 2001

18 oktober: Uitreiking prijzen De Nationale Toekomstprijs 2001

 

De jury van de thema-actie

Tineke Netelenbos (minister van Verkeer en Waterstaat) en SpikeU! (jeugd theater groep) hebben op 1 maart jl. het startsein gegeven voor de spannende wedstrijd voor de jeugd: De leukste straat is de straat van de toekomst.

Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen en kent per leeftijdsgroep de prijzen toe: een hoofdprijs van 2500, drie tweede prijzen van 500 en tien aanmoedigingsprijzen van 100.

De jury bestaat uit Inger Marie Pedersen (studente Industrieel Ontwerp, TU Delft), Maaike Ankum en Josje Kappe (beide deelnemer aan het Nationaal Jeugddebat 2001), Hans Smit (Jeugdjournaal) en Gerrit Vledder (Code Name Future). Voorzitter is Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat.

De Nationale Toekomstprijs!

De Nationale Toekomstprijs is een prijs voor het beste plan of project voor de wereld van morgen. Het is een prijs vóór en dóór mensen. Via de prijs willen we het abstracte begrip DUURZAAM vertalen en bij de mensen thuis brengen. Panklaar, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen. De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën: individuen, non-profit instellingen en bedrijven.

De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria; ecologisch, economisch, sociaal en inspirerend. Wie op alle punten scoort maakt kans op de Toekomstprijs van 25.000,00 per categorie.

Meer weten? Kijk op www.toekomstprijs.nl of neem contact op met:

De Nationale Toekomstprijs, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. T: 070-4417080