spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

mei 2000

GOED IDEE, HIER ERMEE !

De Nationale Toekomstprijs beloont concrete initiatieven voor een duurzame samenleving

De stichting De Nationale Toekomstprijs komt dit jaar met twee opmerkelijke evenementen: de Dag van de Toekomst in veel gemeenten en de uitreiking van De Nationale Toekomstprijs. Creatieve ideeën, spannende projecten en slimme plannen krijgen dan ruime aandacht. Inzendingen voor de prijs zijn nu al mogelijk. 

De Nationale Toekomstprijs is een prijs voor het beste plan of project voor een duurzame toekomst. Het gaat dan om meer dan milieu en ecologie; het betekent ook: voldoende economische ontwikkeling en een sociale samenleving. De jury, onder leiding van Jan Terlouw, beoordeelt bovendien of het idee anderen kan inspireren.
De Nationale Toekomstprijs wordt dit jaar op 26 oktober uitgereikt tijdens een grote manifestatie in drie categorieën: burgers, bedrijven en instellingen.

Goed idee? Hier ermee!
De Nationale Toekomstprijs is een bijzondere prijs. Het gaat om het beste voorbeeld van de mentaliteit van morgen. Winnaars voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. Allereerst de ecologische waarde: is het project goed voor het milieu of de natuur? Dan de economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid, ontplooiing, minder armoede? De sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur? En ten slotte de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee; prikkelt het mensen om zelf aan de slag te gaan?
De winnaars krijgen een bronzen Toekomstbeeld en een geldprijs van ƒ25.000,00. Bovendien krijgen prijswinnaars waardevolle adviezen van gespecialiseerde consultans.
Inschrijven is nu al mogelijk: Stichting De Nationale Toekomstprijs, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Sluitingsdatum is 15 september 2000.

Gemeentelijke activiteiten
Een groeiend aantal gemeenten haakt in op de activiteiten van De Nationale Toekomstprijs. Zij richten Comités van de Toekomst op, die burgers, instellingen en bedrijven gaan stimuleren om plannen en projecten in te zenden voor de Toekomstprijs. Veel van die comiutés organiseren bovendien een eigen Dag van de Toekomst. Bedrijven en instanties openen dan hun deuren om te laten zien wat zij doen aan de duurzame samenleving. Op die dag worden ook de gemeentelijke nominaties bekendgemaakt en doorgestuurd naar De Nationale Toekomstprijs.

Noot voor de redactie
Meer informatie kunt u krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomst-prijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, T: 070 441 70 80, F: 070 441 79 11, E-mail toekomstprijs@pzh.nl.