spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

mei 2000

Nationale Toekomstprijs beloont opzienbarende projecten voor een duurzame toekomst:

Eerste inzendingen stromen al binnen

Nederlanders moeten in de ban raken van de toekomst. Dat vindt de organisatie achter De Nationale Toekomstprijs, die projecten en baanbrekende plannen voor de duurzame samenleving beloont met forse geldprijzen. Nu al meer dan 140 gemeenten zullen hun inwoners actief uitdagen om spannende ideeën in te zenden. 

Eerder dan verwacht komen er inzendingen binnen bij de centrale organisatie in Den Haag. Een jury onder leiding van Jan Terlouw zal alle plannen begin oktober beoordelen. In de aanloop naar de prijsuitreiking proberen al tien Nederlanders om duizend gulden op een duurzame manier te vermeerderen. Zij nemen het op tegen Herman van Veen, die hetzelfde probeert.
Veel gemeenten zullen ook een Dag van de Toekomst organiseren, waarop bedrijven en instellingen hun deuren openen om te laten zien wat zij doen aan de duurzame samenleving. Het is de bedoeling dat de Toekomstprijs en Toekomstdagen jaarlijks terugkerende evenementen worden.

Goed idee? Hier ermee!
De Nationale Toekomstprijs is een bijzondere prijs: het gaat om het beste voorbeeld van de mentaliteit van morgen. Winnaars voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. Allereerst de ecologische waarde: is het project goed voor het milieu of de natuur? Dan de economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid, ontplooiing, minder armoede? De sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur? En tenslotte de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee; prikkelt het mensen om zelf aan de slag te gaan?

Inschrijven kan nu
De Nationale Toekomstprijs wordt dit jaar op 26 oktober uitgereikt tijdens een grote manifestatie in drie categorieën: burgers, bedrijven en instellingen. De winnaars krijgen een bronzen Toekomstbeeld en een geldprijs van ƒ25.000,00, te besteden aan het winnende project. Zeker zo belangrijk: prijswinnaars krijgen ook waardevolle adviezen van gespecialiseerde consultants, die hun uiterste best zullen doen om het succes van de winnende ideeën in de praktijk te vergroten. 
Inschrijven is nu al mogelijk: De Nationale Toekomstprijs, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Sluitingsdatum is 15 september.

Steeds meer gemeenten doen mee
Steeds meer gemeenten haken in op de activiteiten van De Nationale Toekomstprijs. Zij richten speciale Comités van de Toekomst op, die burgers, instellingen en bedrijven stimuleren om plannen en projecten in te zenden. Veel van die comités organiseren bovendien een eigen Dag van de Toekomst. Op die dag openen bedrijven en instanties hun deuren om te laten zien wat zij doen aan de duurzame samenleving. Ook worden de gemeentelijke nominaties bekendgemaakt en doorgestuurd naar De Nationale Toekomstprijs. Wilt u deelnemen aan de festiviteiten, meldt u aan bij de Nationale Toekomstprijs.

Noot voor de redactie
Meer informatie kunt u krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomst-prijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, 
T: 070 441 70 80, F: 070 441 79 11, E-mail toekomstprijs@pzh.nl.