spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

maart 2000

Manifestatie in Den Haag:
Duurzaamheid: luxe, noodzaak of illusie?

Zes zwaargewichten waaronder minister Pronk debatteren op 2 maart over de duurzame samenleving. Allen zullen een stelling verdedigen. Organisator van de manifestatie is de stichting De Nationale Toekomstprijs. De stichting wil laten zien dat de wereld van morgen geen toekomstdroom is, maar iets waar je dagelijks aan kunt werken.

‘Duurzaamheid als grenzeloze kwaliteit’
drs. J.P. Pronk minister van VROM

‘Ondernemende geest is beste garantie voor stabiele welvaart’
‘Drop-outs zijn bijl aan de wortel van de samenleving.’
drs. A.W.A.M. Broos algemeen directeur MKB

‘Zonder tolerantie is duurzame samenleving een illusie.’
ds. J. Visser Pauluskerk Rotterdam

‘Mensen zoeken geborgenheid, geen duurzaamheid.’
drs. E.E. Nordholt adviseur minister van Binnenlandse Zaken

‘Kennis tegenwicht tegen consumptiedrift.’
mevr. F. Van ter Beek voorzitter studentenvakbond

‘Zonder waarden geen normen, zonder normen geen samenleving’
mr. I.W. Opstelten burgemeester van Rotterdam

Discussieleider is gedeputeerde M. Norder van de Provincie Zuid-Holland. De manifestatie vindt plaats vanaf 13.30 uur in de statenzaal van het provinciehuis in Den Haag. De stichting wil zo veel mogelijk gewone Nederlanders in de zaal hebben. Aanmelden is nog mogelijk: 070 441 70 80.

Herman van Veen
Ook Herman van Veen zal aanwezig zijn. Hij en negen andere Nederlanders proberen in een half jaar tijd duizend gulden op een duurzame manier te vermeerderen. Deze Duurzame Duizendjes worden tijdens de manifestatie uitgereikt. De deelnemers doen regelmatig verslag van hun voortgang.

Noot voor de redactie
Meer informatie kunt u krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomstprijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, telefoon 070 441 70 80 / 70 53, fax 070 441 79 11, email toekomstprijs@pzh.nl.
Goed idee? Hier ermee!

De stichting De Nationale Toekomstprijs vindt dat het tijd is om het begrip duurzaamheid eens wat pragmatischer te bekijken. Duurzaam is behalve een goed milieu ook gewoon goed in je vel zitten, aantrekkelijk werk hebben, geschikt onderwijs kunnen volgen en leven in een aangename omgeving. Heel veel mensen overal in het land zijn al lang bezig met allerlei duurzame initiatieven. Alleen komen die veel te weinig onder de aandacht.
Via De Nationale Toekomstprijs doet de stichting daar wat aan. De prijs wordt met ingang van dit jaar telkens in oktober uitgereikt aan personen, bedrijven en instanties die op een verrassende manier bezig zijn met de duurzame samenleving. Denk aan een fabrikant die vliegjes produceert in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Aan herintredende plattelandsvrouwen die samen een telewerkcentrum oprichten. Of aan buurtbewoners die meer natuur in de buurt brengen.

Mentaliteit van morgen
De Nationale Toekomstprijs is een bijzondere prijs. Het gaat om het beste voorbeeld van de mentaliteit van morgen. Winnaars voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. De eerste is de ecologische waarde: is het project goed voor milieu of natuur? De tweede de economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid, ontplooiing, minder armoede? Is het concreet en uitvoerbaar? De derde is de sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur? En tot slot de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee? Prikkelt het mensen om zelf aan de slag te gaan?
Er zijn drie categorieën: individuen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Iedere winnaar krijgt een bronzen Toekomstbeeld en een geldprijs, te investeren in het winnende project. Prijswinnaars kunnen ook een beroep doen op adviesdiensten van diverse organisaties om het project te verbeteren of beter aan de man te brengen.