spacing.gif (43 bytes)
     
 

Persbericht

juni 2000

Nieuwsbrief

SAMENVATTEND: groot enthousiasme!
Door inspirerende voorbeelden uit de samenleving naar voren te halen wil de stichting De Nationale Toekomstprijs het begrip duurzaam tastbaar en hanteerbaar maken voor groot publiek. Duurzaam heeft te maken met mensen, met lekker in je vel en in je sociale omgeving zitten, met werk, onderwijs en een goede economie, met natuur, ecologie en een gezonde leefomgeving voor nu en later.
De stichting is een doorgeefluik van goede ideeën. Het middel is De Nationale Toekomstprijs. Het is een prijs vóór en dóór mensen. De prijsuitreiking is het sluitstuk van een heel traject van activiteiten: een startdebat, lokale toekomstdagen en vooral ook veel rumoer in de media rond alle inzenders en inzendingen. Via de prijs willen we het abstracte begrip DUURZAAM vertalen en bij de mensen thuis brengen. Panklaar, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen. We proberen iedereen uit te dagen zelf de handen uit de mouwen te steken. Volgend jaar hebben we dan nog meer inspirerende voorbeelden!

2000: fundament leggen
Dit jaar is het pilotjaar waarin gestart wordt met Toekomstdagen in gemeenten. We willen de fundamenten leggen en onze naam vestigen. In 2000 willen we ook duidelijk maken wat we te bieden hebben. We willen samen met de deelnemende partijen de pers enthousiast maken en bewijzen dat we een interessante partner zijn voor sponsors.

Netwerk bouwen
Volgend jaar doet heel Nederland mee en hopen we meer voorbereidingstijd en armslag te hebben voor de activiteiten in het land. En in 2002 moet de prijs een vanzelfsprekend bestaansrecht hebben verworven en moet het netwerk van gemeentelijke comités van de Toekomst zijn voltooid. Daarna? We zijn niet tegen internationaal samenwerken maar het startpunt is Nederland. Dat is voorlopig het blikveld. We springen zo ver als de polsstok lang is.

Goede start
In deze nieuwsbrief vindt u een verslag van activiteiten en resultaten in het eerste halfjaar, en een vooruitblik op wat volgt. Eén ding is duidelijk: De Nationale Toekomstprijs maakt een goede start. Dankzij uw enthousiasme!

TERUGBLIK

DE START
Het Startdebat op 2 maart was druk bezocht, met prominente sprekers als minister Pronk, burgemeester Opstelten van Rotterdam, dominee Visser van de Pauluskerk, de heer Broos van het MKB en mevrouw Van ter Beek van de studentenvakbond LSVB. Centrale thema’s in de voordrachten en de daaropvolgende discussie waren de kwaliteit van de samenleving, de noodzaak van heldere waarden en normen, de eigen verantwoordelijkheid en daadkracht en de noodzaak tot tolerantie. 

Inspireren!
De zaal kreeg de kans een prioriteit toe te kennen aan de criteria voor de Nationale Toekomstprijs 2000. De uitslag was, dat met stip bovenaan, de inspirerende waarde van de ingezonden projecten staat. Een goede tweede is de sociaal-culturele waarde. De ecologische en economische waarden eindigden met enige afstand op een derde respectievelijk vierde plaats.
De jury 2000, onder leiding van de heer Jan Terlouw, zal bij de beoordeling van de inzendingen met deze prioriteiten rekening houden.


ZUTPHEN HEEFT EERSTE COMITE VAN DE TOEKOMST
De bereidheid in gemeenten om via een comité van de Toekomst en Toekomstdagen op een structurele manier aandacht te schenken aan al die concrete voorbeelden van “duurzaamheid” in de samenleving is intussen overweldigend. In mei hadden al meer dan 140 gemeenten laten weten het initiatief van de stichting over te nemen. Op 18 mei is in Zutphen tot ons grote genoegen het eerste comité van de Toekomst geïnstalleerd. 

Warmdraaien
De meeste gemeenten draaien dit jaar warm en stellen een Comité van de Toekomst samen. Intussen worden burgers, bedrijven en instellingen via lokale media uitgenodigd om projecten in te zenden voor de Nationale Toekomstprijs. Op goed zichtbare plaatsen wordt informatiemateriaal neergelegd. Volgend jaar zet het plaatselijke Comité van de Toekomst zelfstandig de plaatselijke duurzame initiatieven in het zonnetje.
Bij een aantal sluit ons verzoek aan bij een bestaand comité of bestaande activiteiten en heeft de Toekomstdag een toegevoegde waarde. Sommige gemeenten zijn zo enthousiast dat zij dit jaar al een volwaardige Dag van de Toekomst organiseren. In de bijlage vindt u de lijst van deelnemende gemeenten.

DUURZAME DUIZENDJES
Jaarlijks organiseert de stichting ook een actie om een bepaald aspect van het begrip duurzaamheid op een andere manier onder de aandacht te brengen. Het thema van dit jaar is “Kijk anders naar geld”. De stichting heeft tien briefjes van duizend ter beschikking gesteld met als eis het bedrag op duurzame wijze te vermeerderen. 
In korte tijd reageerden ruim 200 Nederlanders uit alle provincies. De tien beste inzenders hebben hun duizendje tijdens het startdebat uit handen van de bestuursvoorzitter, de heer mr. Henk Koning, ontvangen. 

Herman van Veen
Onder de tien gelukkigen is Herman van Veen. Hij koopt voor zijn Duurzame Duizendje kunst die hij per inschrijving doorverkoopt. De opbrengst is voor een opleiding voor kansarme jongeren. Andere deelnemers starten een website voor de verkoop van ecologische landbouwproducten, produceren een loopfiets voor kinderen en gehandicapten, geven een boek uit, maken een milieuvriendelijk stripverhaal of conserveren kunst. Duurzame Duizendjes waren er ook voor het opzetten van een kinderdagverblijf voor parttimers, het oprichten van een vereniging voor oud astmapatiënten, het verhuren van bomen om de eigen gemeente groener te maken en de aankoop van speelgoed voor een buurthuis met als doel baldadigheid en vernieling tegen te gaan.

Op Duurzame Dinsdag, 5 september a.s., wordt bekend gemaakt wie met zijn duizendje het meeste succes had.
Het thema voor het volgende jaar is nog niet bepaald. Creatieve ideeën zijn welkom.

EERST NOMINATIES BINNEN
De eerste dertig inzendingen voor de Nationale Toekomstprijs zijn inmiddels binnen. Veel aanmeldingsformulieren zijn aangevraagd. Het streven is om dit eerste jaar minimaal 150 inzendingen aan de jury voor te leggen. Wij zullen inzendingen die landelijk binnenkomen bij de betreffende gemeente melden.

De komende periode zullen in diverse dag-, week- en vakbladen advertenties staan waarin wordt opgeroepen deel te nemen aan de Toekomstdagen in gemeenten en projecten in te zenden. 
De inzendingtermijn eindigt 15 september 2000. Projecten die later worden ingediend dingen mee voor de Toekomstprijs 2001.

DE TOEKOMST VAN DE TOEKOMSTPRIJS

NIEUW PROMOTIEMATERIAAL
De huisstijl van de stichting heeft intussen een kleurige metamorfose ondergaan. Op korte termijn zal buiten briefpapier, flyers, posters e.d. ook promotiemateriaal voor de lokale Toekomstcomites beschikbaar komen. Deze zijn op aanvraag leverbaar.


WEBSITE VAN DE TOEKOMST 
Aan een website wordt hard gewerkt.
www.toekomstprijs.nl zal naar verwachting eind juni gereed zijn. De site krijgt een open en een besloten deel. In het openbare deel komen de laatste nieuwtjes, een overzicht van aangemelde projecten, een activiteitenagenda en links naar andere interessante sites. Het streven is de website zo te ontwerpen dat ook visueel gehandicapten er gebruik van kunnen maken. Kopij voor dit deel kan door iedereen worden aangeleverd.

Service voor Comités van de Toekomst
Het besloten deel is alleen toegankelijk voor (de leden van) de Comités van de Toekomst in gemeenten. In dit deel komt materiaal dat door de comités kan worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het organiseren van Toekomstdagen. Gedacht wordt aan conceptpersberichten, briefpapier voor de lokale comités en promotiemateriaal. Denk ook aan conceptnota’s en adviezen voor bestuur en directies. Later komt er ook een “babbelbox”. U kunt online vragen stellen, tips en opmerkingen achterlaten, kortom met andere organisatoren communiceren over uw activiteiten en nieuwe ideeën opdoen.

DUURZAME DINSDAG 
Op deze “eerste dinsdag van september” brengen maatschappelijke organisaties een aantal cruciale toekomstwaarden onder de aandacht van publiek en politiek. Deze waarden kwamen onder andere naar voren in discussierondes die de NCDO-Duurzame wereld het afgelopen jaar organiseerde. Ze zijn te vinden in de ‘Kroniek van Duurzaam Nederland’. 
Onze voorzitter de heer mr. H.E. Koning biedt die dag het Duurzame Koffertje aan aan de Tweede Kamer (Nieuwspoort, 5 september 12.00 uur). In het koffertje zitten de kroniek, de nominaties voor de Toekomstprijs en een overzicht van plannen en projecten van andere maatschappelijke organisaties voor het komende jaar. 
Ook maakt de jury de winnaar bekend van de Duurzame Duizendjes Actie.

UITREIKING TOEKOMSTPRIJS
De Toekomstprijs wordt jaarlijks op de derde donderdag van oktober (dit jaar 26 oktober) uitgereikt in drie categorieën: individuen, non-profit instellingen en bedrijven. Deze grote manifestatie vormt het sluitstuk van de activiteiten van elk jaar. 
De prijswinnaars worden geselecteerd door een jury die bestaat uit; mevrouw drs. M.A. Wildekamp (gedeputeerde provincie Noord-Holland), mevrouw G. Havertong (actrice, schrijfster), mevrouw prof. Dr. J. Cramer (hoogleraar Milieumanagement en zelfstandig milieuadviseur), de heer J. Schinkelshoek (hoofdredacteur Haagse Courant), de heer drs. Th. A.B. van Slobbe (directeur stichting wAarde) en de dr. J. C. Terlouw (o.a. schrijver, D66-prominent en voorzitter van de jury 2000).

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van ƒ 25.000,-. Om de kwaliteit en levensvatbaarheid van de prijswinnende initiatieven verder te verbeteren zijn aan de prijs ook consultancydiensten verbonden. Deze diensten (gratis of tegen een gereduceerd tarief) worden door gerenommeerde bedrijven verzorgd. 

Genoeg informatie voor nu. Heeft u nog vragen of kunnen wij u ergens mee helpen? Laat het weten !

Nationale Toekomstprijs
Postbus 90602
2509 LP Den Haag
T: 070-441 7080 F: 070-441 7911,
Email: toekomstprijs@pzh.nl