spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

24 september 2000

Groninger Toekomstprijs gewonnen door zes scholen

Op 24 september om 16.00 uur reikt wethouder Rene Paas de Groninger Toekomstprijs uit op de Grote Markt in de stad. Deze prijs van ƒ5000 is gewonnen door zes scholen in Vinkhuizen die het zwerfvuil rond de school structureel aanpakken. De jury heeft uit 23 inzendingen dit project unaniem uitgeroepen tot het beste project voor een duurzame stad Groningen. Met het geld kan de winnaar het idee uitwerken of uitvoeren. Ook heeft de jury nog drie andere projecten uitgekozen om een speciale aanbeveling door te sturen naar de Nationale Toekomstprijs van f25.000, die in de drie categorieën bedrijven, mensen en organisaties wordt uitgereikt. Op 26 oktober wordt deze landelijk prijs uitgereikt.

De zes scholen in Vinkhuizen hebben alle meegewerkt aan de wijkschoonmaak die in april van dit jaar in samenwerking met de Milieudienst en Openbare Werken is georganiseerd. Omdat de scholen veel belang hechten aan een schone buurt en een goede relatie met de wijkbewoners hebben zij besloten om vanaf dit najaar regelmatig in de directe omgeving van de school zwerfvuil op te ruimen. De Milieudienst en Openbare Werken ondersteunen deze acties met materiaal. 
Ook in het lesprogramma van de scholen wordt aandacht besteed aan het thema.
De jury van de Groninger Toekomstprijs beloont het initiatief van de scholen met de Toekomstprijs omdat het teruggaat naar de basis van duurzaamheid: leefbaarheid om de hoek van de deur en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid daarin. De scholen die de prijs ontvangen zijn: de Vinkenborgh, de Meerpaal, de Hoeksteen, de Vlint, de Annie M.G. Schmidtschool en Leon van Gelderschool.
Op 24 september reikt wethouder Paas van de gemeente Groningen om 16.00 uur de Groninger Toekomstprijs uit tijdens de autovrije zondag op de Grote Markt. Door twee leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool en de Vlint wordt een veegwagen van de gemeentelijke Milieudienst onthuld met daarop door hen gemaakte tekeningen.

De beste inzendingen
Naast dit project heeft de Groninger Jury nog een drietal inzendingen speciaal aangeraden bij de landelijke jury voor de Nationale Toekomstprijs die op 26 oktober wordt uitgereikt. Dat zijn projecten van het COS Groningen (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) een project van de stichting Stiel en een idee van de heer Leo Zinsmeester uit Groningen.
Het COS werkt aan een educatieve wandeltocht voor scholieren op bedrijventerreinen. Tijdens deze wandeltocht gaan de leerlingen op zoek naar producten uit alle landen en ontdekken zo waar producten gemaakt worden. Deze wandeltocht wordt nu al met veel succes in diverse stadscentra in Nederland uitgevoerd.
Onder de verzamelnaam StielPlantages/ Groninger Plantages wordt een aantal gebieden binnen en buiten de stad beheerd volgens ecologische principes. Voor de werkzaamheden wordt een beroep gedaan op langdurig werklozen, die door werkleiders van Stichting Stiel en inhoudelijke deskundigen worden begeleid. 
De start is inmiddels gemaakt in het ecologisch beheerde deel van het Stadspark, waar de Heemtuin opnieuw is ingericht en is uitgebreid met een kruidentuin. Verder wordt er nog gedacht aan een vlindertuin in Lewenborg en ‘puintuinen’ op verschillende plaatsen in de stad.
De heer Leo Zinsmeester heeft een idee ingediend voor het opzetten van een systeem waarbij mensen in ruil voor punten werkzaamheden verrichten in het buurtonderhoud (groen, zwerfvuil etc.). Met de punten kunnen mensen bijvoorbeeld stukjes groen van de gemeente kopen of gemeentelijke belastingen betalen. Bijzonder actieve en deskundige burgers kunnen de leiding van projecten van ambtenaren overnemen en eventueel op freelance basis tijdelijk door de gemeente worden ingezet.

De Nationale Toekomstprijs
De Nationale Toekomstprijs is in 1997 in het leven geroepen door een aantal organisaties* die zich bezighouden met duurzaamheid. De Nationale Toekomstprijs zet initiatieven van mensen voor een betere toekomst in het zonnetje. De prijzen worden eind oktober uitgereikt op een grote landelijke manifestatie. Er zijn drie categorieën: burgers, bedrijven en instellingen. Iedere winnaar krijgt de trofee van de toekomst en een geldbedrag van f25.000! De prijzen gaan naar de beste initiatieven voor een duurzame toekomst. Een toekomst waarin plaats is voor mens, plant en dier. Een toekomst waarin economische ontwikkeling en respect voor elkaar en de omgeving hand in hand gaan.

De Groninger Toekomstprijs
De gemeente Groningen vindt de Nationale Toekomstprijs een goede manier om positief aandacht te besteden aan duurzame ideeën. Daarom heeft de gemeente ook een eigen prijs uitgelooft van ƒ5000 voor een duurzaam Groninger idee. Door de gemeente is een jury gevormd die de ingezonden projecten en ideeën beoordeelt. De juryleden waren: Kamer van Koophandel Groningen, dhr. Frank Broersma; BMD-advies Groningen, dhr. van Roon; ONI-Consult, de heer van Mil; Provinciaal bureau Nederlands Hervormde kerk, mevr. Henny de Jong; Gemeente Groningen, wethouder Paas (juryvoorzitter).
Alle lokale inzendingen voor de Toekomstprijs zijn doorgestuurd naar de organisatie van de Nationale Toekomstprijs. Een lid van de landelijke organisatie van de Nationale Toekomstprijs woont op 24 september de Groninger prijsuitreiking bij omdat de inzet van de gemeente Groningen zeer wordt gewaardeerd.

* Toelichting:
In de Stichting Nationale Toekomstprijs nemen deel: VSB fonds, Rabobank, NCDO, Shell, ENECO, VNG, ANWB, PriceWaterhouse Coopers en de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het landelijk projectbureau is bereikbaar op 070-4417080 of 070-4417053, email: toekomstprijs@pzh.nl. Website: www.toekomstprijs.nl

Bijlage bij persbericht ‘Groninger Toekomstprijs gewonnen door zes scholen’



De inzendingen die bij de jury zijn binnengekomen zijn:

Ingediend door de organisatoren

1. Ecologisch schildersbedrijf Oker: voorlichten over gebruik milieuvriendelijke verfmiddelen en deze toepassen bij schilderwerken
Omschrijving: het verduurzamen en verfraaien van bestaande en nieuwe bouwwerken met uitsluitend milieuvriendelijke verf
Initiatiefnemer: Yohan Bergsma (indiener) uit Groningen
Betrokken partijen: partner, vrienden, klanten
Doelgroep(en): mensen en instanties die open staan cq. ervoor kiezen om hun leef- en woonomgeving op een zo ecologisch mogelijke manier in te vullen
Tijdsspanne: gestart mei 1999, loopt nog
Plaats: drie noordelijke provincies
Doel: mensen en instanties op de hoogte brengen, laten kennis maken en het laten uitvoeren van schilderswerkzaamheden met gebruikmaking van uitsluitend milieuvriendelijke schildersmaterialen
Middelen: mond-op-mond reclame, folders en visitekaartjes, advertenties, interviews, markten en braderieën

2. Lec Zinsmeester: het opstellen van een LETS/ punten-systeem bij het beheer van de openbare ruimte waarbij mensen activiteiten voor elkaar en voor de gemeente kunnen doen.
Omschrijving: het opzetten van een systeem waarbij mensen in ruil voor punten (naar analogie van LETS) werkzaamheden voor elkaar en voor de gemeente doen. Met de punten kunnen mensen bijvoorbeeld stukjes groen van de gemeente kopen, gemeentelijke belastingen betalen of werkzaamheden door anderen laten verrichten
Initiatiefnemer: Lec Zinsmeester uit Groningen
Betrokken partijen: inwoners, gemeentelijke diensten
Doelgroep(en): inwoners
Tijdsspanne: idee, is nog niet in uitvoering
Plaats: stad
Doel: Het verlagen van de kosten voor beheer van openbare ruimte, het vergroten van betrokkenheid van inwoners bij de woonomgeving
Middelen: zie projectomschrijving

3. EMC-Drachten: kleinschalige, decentrale, gecombineerde toepassing van biogas uit GFT-afval met mini warmte/kracht turbinesystemen
Omschrijving: Met energie, opgewekt uit Gronings GFT-afval zou, door toepassing van mini-warmte/kracht installatie een groot gedeelte van warmtebehoefte en het elektriciteitsgebruik van Groninger instellingen op locatie kunnen worden opgewekt
Initiatiefnemer: Energie Management Consult Drachten
Betrokken partijen: gemeente en instellingen, leveranciers, gebruikers
Doelgroep(en): bedrijven en instellingen waar veel GFT productie plaats vindt
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: kan overal
Doel: energiebesparing en opwekking duurzame energie
Middelen: zie projectomschrijving

4. Cycloon fietskoeriers: het uitvoeren van koeriersdiensten per fiets
Omschrijving: het uitvoeren van koeriersdiensten per fiets
Initiatiefnemer: Cycloon fietskoeriers
Betrokken partijen: afnemers
Doelgroep(en): particulieren en bedrijven in de stad
Tijdsspanne: bedrijf is gestart op 13-12-99
Plaats: stad Groningen, Haren, Hoogkerk
Doel: het aanbieden van professionele, milieuvriendelijke koeriersdiensten
Middelen: fiets, fietskarren, waterdichte rugzakken

5. “Lethe“: het realiseren van begeleiding bij rouwprocessen
Omschrijving: het geven van rouwbegeleiding, individueel of in groepsverband
Initiatiefnemer: Marijke Buursink uit Groningen
Betrokken partijen: De Wiershoeck (ruimte)
Doelgroep(en): mensen met behoeft aan rouwbegeleiding
Tijdsspanne: gestart mei 2000
Plaats: gestart in Beijum
Doel: het bieden van rouwbegeleiding in een bedrijfsmatige opzet
Middelen: cursussen, gesprekken, wrokshops

6. Bezoekerscentrum voor natuur en milieu Beijum: nestkasten adoptieplan
Omschrijving: maak je eigen omgeving vogelvriendelijker door een nestkast te adopteren. De nestkast wordt onderhouden door het bezoekerscentrum.
Initiatiefnemer: Bezoekerscentrum Natuur en milieu Beijum
Betrokken partijen: -
Doelgroep(en): wijkbewoners in Beijum
Tijdsspanne: gestart voorjaar 99
Plaats: Beijum
Doel: mensen bewust maken van natuur in de eigen omgeving
Middelen: nestkasten, p.r., tentoonstelling in bezoekerscentrum, excursies

7. Stichting Kelderwerk: het aanbieden van laagdrempelige bewegingsactiviteiten door vrijwilligers aan jongeren in achterstandsituaties
Omschrijving: het aanbieden van laagdrempelige activiteiten op niet-commerciële basis op het gebied van sport en beweging met gebruikmaking van een kader van enthousiaste vrijwilligers de participatie, integratie en het fysieke en psychosociale welbevinden te bevorderen van mensen die zich in een achterstandssituatie - in de ruimste zin des woords – bevinden. Sport is het middel om welzijnsdoelen te bereiken.
Initiatiefnemer: een groep mensen die op vrijwillige basis als sportbegeleider werkzaam zijn bij Simplon, waar een laagdrempelige fitnessvoorziening werd aangeboden
Betrokken partijen: WING, GISKA, Humanitas, BEAK, Weerwerk, VERA, Simplon, Stichting Werkprojecten, gemeente
Doelgroep(en): mensen, voornamelijk jongeren, die zich in een achterstandssituatie bevinden.
Tijdsspanne: gestart in april 2000 in het Oude RKZ
Plaats: stad
Doel: zie projectomschrijving
Middelen: zie projectbeschrijving

8. Bert Bos: het recyclen van gebruikt (hard)hout als werkgelegenheidsproject
Omschrijving: het opnieuw gebruiken van (hard)hout losgehaald van afgedankte meubels etc. Het hout kan weer verwerkt worden in een timmerwerkplaats en houtsnijwerkplaats. Er kan van alles weer van gemaakt worden, afhankelijk van creativiteit van de maker.
Initiatiefnemer: C.L. Bos uit Groningen
Betrokken partijen: Mamamini, Notabene, Weerwerk, de Wiershoeck, Dennenoord, AZC’s, stadswerkplaats, milieudienst
Doelgroep(en): langdurig werkelozen, asielzoekers, (ex-)drugsgebruikers, (ex-)gedetineerden, ouderen
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: stad
Doel: verminderen van afvalstroom, creatief en nuttig werk voor doelgroepen
Middelen: zie projectomschrijving

9. P. van der Veld: tentoonstelling over mislukte huishoudelijke producten
Omschrijving: Een tentoonstelling van producten en eventuele diensten die onbruikbaar of zelfs fataal voor de gebruiker zijn/ waren.
Initiatiefnemer: P. van der Veld uit Groningen
Betrokken partijen: KEMA, Consumentenbond, Museum 
Doelgroep(en): producenten, consumenten
Tijdsspanne: niet gestart
Plaats: museum in Groningen
Doel: Consumenten en producenten erop wijzen dat men veel kritischer moeten produceren en kopen.
Middelen: objecten in een tentoonstelling

10. P. van der Veld: het opzetten van een winkel met duurzame elctr(on)ische producten
Omschrijving: het opzetten van een winkel(keten) met databank van duurzame electr(on)ische producten 
Initiatiefnemer: P. van der Veld uit Groningen
Betrokken partijen: Essent, Consumentenbond, St. Milieuhuis
Doelgroep(en): consumenten
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: nader te bepalen
Doel: eenvoudige toegang creëren tot meer duurzame producten
Middelen: het runnen van een winkel annex informatiecentrum

11. P. van der Veld: het laten rijden van elektrische stadsbussen op door een windturbine opgewekte energie
Omschrijving: het laten rijden van een kleine elektrische bus. De batterijen worden opgeladen door een speciaal te plaatsen windturbine
Initiatiefnemer: P. van der Veld uit Groningen
Betrokken partijen: gemeente, Arriva
Doelgroep(en): reizigers
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: nader te bepalen
Doel: gebruik van Groene energie
Middelen: bus, windmolen

12. P. van der Veld: het uitvoeren van een vergelijkend onderzoek naar de milieueffecten van vuurwerk- versus lasershows
Omschrijving: kort onderzoek naar de milieueffecten van vuurwerk en lasershows. Onderzoek naar de beleving bij toeschouwers en de kostprijs
Initiatiefnemer: P. van der Veld uit Groningen
Betrokken partijen: milieudienst, TNO
Doelgroep(en): ‘inkopers’ van dergelijke shows
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: nvt
Doel: bepalen van de milieueffecten, beleving bij de toeschouwer en kostprijs
Middelen: onderzoek

Genomineerd door anderen

13. P. Duinisveld: de bouw van een ecologische woning in Uithuizermeeden
Omschrijving: het bouwen van een ecologische woning bij een ecologisch tuinbedrijf
Initiatiefnemer: bedrijfseigenaren uit Uithuizermeeden
Betrokken partijen: bedrijfseigenaren
Doelgroep(en): bedrijfseigenaren, bezoekers van het bedrijf
Tijdsspanne: maart 99 is bouw gestart
Plaats: Uithuizermeeden
Doel: het bouwen van een ecologische woning qua materiaalgebruik, energiezuinigheid etc.
Middelen: bouwmaterialen

14. COS: mondiale wandeltocht op bedrijventerreinen
Omschrijving: Al enkele jaren biedt het COS (Centrum voor Internationale samenwerking) een wandeltocht voor het onderwijs aan in het centrum van Groningen. Tijdens deze wandeltocht gaan de leerlingen op zoek naar producten uit alle landen en ontdekken zo waar producten gemaakt worden. Deze wandeltocht wordt nu ook opgezet op bedrijventerreinen.
Initiatiefnemer: COS
Betrokken partijen: gemeente, bedrijven
Doelgroep(en): leerlingen, bedrijven
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: bedrijventerrein in Groningen
Doel: leerlingen kennis laten maken met producten uit alle landen op een locatie waar ze zelf niet zo snel zouden komen.
Middelen: lesmateriaal

15. Stichting One World Nederland: het naar Groningen halen van tentoonstelling “Basic Needs” van EXPO-2000
Omschrijving: Op de EXPO-2000 in Hannover is een bijzonder mooie en educatieve tentoonstelling te zien waar op een indringende wijze wordt getoond wat de ‘basic needs’ zijn, de zaken die mensen werkelijk nodig hebben.
Initiatiefnemer: diverse personen uit de natuur-, milieu- en ontwikkelingssamenwerkingwereld uit Groningen, verenigd in een stichting i.o.
Betrokken partijen: stichting One World Nederland
Doelgroep(en): potentiële bezoekers van de tentoonstelling in de regio Groningen
Tijdsspanne: de tentoonstelling is per 31 oktober 2000 beschikbaar
Plaats: een museum in de stad Groningen
Doel: educatie van bezoekers met betrekking tot het thema
Middelen: genoemde tentoonstelling

16. IMSA: het opzetten van een Ecomiles systeem in de stad Groningen
Omschrijving: de initiatiefnemer zoekt in opdracht van het ministerie van VROM een plaats om een beloningssysteem voor duurzame producten uit te testen. Bij het beloningsysteem ontvangen mensen Ecomiles (punten) bij de aankoop van duurzame producten. Ook het doen van werkzaamheden in de woonomgeving kan met Ecomiles beloond worden. Met Ecomiles kunnen weer nieuwe duurzaam producten of diensten gekocht worden.
Initiatiefnemer: bureau IMSA (bureau voor Internationale Milieu Systeem Analyse) uit Amsterdam
Betrokken partijen: ministerie van VROM, gemeente Groningen, bedrijven in Groningen
Doelgroep(en): inwoners en bedrijven
Tijdsspanne: start gepland over ca. ½ tot 1 jaar
Plaats: stad Groningen
Doel: mensen aanzetten tot de aankoop van duurzamer producten
Middelen: het Ecomiles model

17. Natuurmuseum: het door scholieren laten maken van een tentoonstelling plus website over alle aspecten van energiebesparing en duurzame energie
Omschrijving: Leerlingen ontwikkelen in het kader van een lesprogramma objecten en werkstukken, bijvoorbeeld perpetui mobile over verschillende aspecten van het thema energie. Alle objecten worden getoond op een virtuele tentoonstelling op internet. In het natuurmuseum wordt een overzichtstentoonstelling gemaakt. Gelijktijdig wordt het natuurmuseum een voorzien van PV-panelen voor het opwekken van zonne-energie.
Initiatiefnemer: natuurmuseum Groningen
Betrokken partijen: CBK, ABCG, Essent, IVEM, PABO
Doelgroep(en): leerlingen, ouders, museumbezoekers
Tijdsspanne: start gepland in schooljaar 2001-2002
Plaats: natuurmuseum Groningen en internet
Doel: het op een originele manier introduceren van verschillende aspecten van energiebesparing en duurzame energiebij leerlingen, ouders en inwoners van Groningen
Middelen: zie projectomschrijving

18. Kinderboerderij Beestenborg: het oprichten van een NME-centrum bij de kinderboerderij
Omschrijving: de kinderboerderij Beestenborg wordt veel bezocht door ouders en kinderen en ontvangt regelmatig vragen van het onderwijs voor steun bij natuur- en milieueducatieve projecten. Om deze vragen te beantwoorden wil de kinderboerderij specifieke deskundigheid aantrekken en een deel van de kinderboerderij geschikt maken voor het bezoek van schoolklassen
Initiatiefnemer: Kinderboerderij Beestenborg
Betrokken partijen: onderwijs, wijkbewoners, natuurmuseum, milieudienst
Doelgroep(en): leerlingen en ouders in Stadsdeel Noorddijk
Tijdsspanne: nog niet gestart
Plaats: Kinderboerderij Beestenborg in Ulgersmaborg
Doel: het geven van een volwaardige NME-functie aan de kinderboerderij
Middelen: zie projectomschrijving

19. ATV-Piccardthof: het runnen van een winkel annex voorlichtingsruimte over duurzaam tuinieren
Omschrijving: het Volkstuincomplex Piccardthof heeft sinds enige tijd het keurmerk voor Duurzaam Tuinieren van de AVN (Verbond van Volkstuinverenigingen). Er is veel specifieke deskundigheid over milieu- en natuurvriendelijk tuinieren verzameld die onder andere middels cursussen voor buurtbewoners beschikbaar wordt gesteld. De aanschaf van specifieke producten is echter voor veel mensen moeilijk. Om deze producten aan de gebruikers van het complex en de omliggende wijken te kunnen verkopen, is een winkel opgericht. Deze winkel wordt tevens gebruikt om doorlopend informatie over natuur- en milieuvriendelijk tuinieren te verschaffen
Initiatiefnemer: ATV-Piccardthof
Betrokken partijen: gemeente, gebruikers complex
Doelgroep(en): gebruikers van het complex, bewoners van omliggende wijken
Tijdsspanne: winkel loopt reeds
Plaats: Volkstuincomplex Piccardthof (zuidwesten van de stad)
Doel: het aanbieden van producten die nodig zijn om natuur- en milieuvriendelijk te tuinieren. Het geven van voorlichting
Middelen: zie projectomschrijving

20. Buurtvereniging A-kwartier: het omvormen van een tegelplein tot een binnenstadstuin
Omschrijving: aan het Speldemakershofje in de binnenstad ligt een groot tegelplein dat de wijkbewoners graag willen omtoveren tot een groene oase
Initiatiefnemer: wijkbewoners in het A-kwartier en de bewonersvereniging
Betrokken partijen: wijkbewoners, woningbouwvereniging, gemeente
Doelgroep(en): wijkbewoners en binnenstadsbezoekers
Tijdsspanne: er zijn gesprekken tussen de partijen
Plaats: binnenstad (A-kwartier)
Doel: het bieden van een mogelijkheid tot wijkgebonden groene recreatie in de binnenstad
Middelen: zie projectomschrijving

21. Scholen Vinkhuizen: het structureel uitvoeren van een zwerfvuilproject op scholen in de wijk
Omschrijving: in de wijk Vinkhuizen ergeren veel mensen, waaronder de scholen, zich aan de grote hoeveelheid zwerfvuil in de wijk. Tijdens de voorjaarsschoonmaak in april hebben de scholen de wijk flink opgeruimd. Om de buurt mooi te houden hebben de partijen de intentie uitgesproken om het opruimen van zwerfvuil samen structureel aan te pakken. Tijdens het project wordt permanente educatie over het thema gestart op de scholen
Initiatiefnemer: 6 scholen in Vinkhuizen
Betrokken partijen: 6 scholen in Vinkhuizen, Milieudienst, Openbare Werken, wijkraad
Doelgroep(en): leerlingen
Tijdsspanne: start gepland in dit najaar
Plaats: wijk Vinkhuizen
Doel: schoonhouden van de wijk. Permanente educatie over het thema een schone wijk
Middelen: schoonmaakacties, lesmateriaal

22. Hestia: het ontwikkelen van een nieuw model voor ouderenzorg
Omschrijving: de initiatiefnemers willen een woonvorm van ouderenzorg introduceren waarbij o.a. duurzaamheid van het gebouw en de directe omgeving van groot belang zijn. Peilers onder het plan zijn ’de mens en de natuur’, ‘een mens is nooit te oud om te leren’ en ‘spiritualiteit is levenswater’. Integratie met aspecten van de vensterschool zoals buurtfunctie, woon-werk combinatie, kinderopvang enz. zijn potentieel mogelijk.
Initiatiefnemer: initiatiefgroep Hestia
Betrokken partijen: gemeente, aanbieder van Ouderenzorg
Doelgroep(en): ouderen
Tijdsspanne: idee
Plaats: mogelijk in de stad Groningen
Doel: het aanbieden van duurzame ouderenzorg
Middelen: zie projectomschrijving

23. Stichting Stiel: het ecologisch beheren van stedelijke groengebieden door langdurig werkelozen
Omschrijving: Onder de verzamelnaam StielPlantages/ Groninger Plantages worden een aantal gebieden binnen en buiten de stad beheerd volgens ecologische principes. Voor de werkzaamheden wordt een beroep gedaan op langdurig werklozen, die door werkleiders (van Stiel) en inhoudelijke deskundigen worden begeleid. 
De start is inmiddels gemaakt in het ecologisch beheerde deel van het Stadspark, waar de Heemtuin opnieuw is ingericht en is uitgebreid met een kruidentuin. Onderdelen, die nog in bespreking zijn; een vlindertuin in Lewenborg en ‘puintuinen’ op verschillende plaatsen in de stad. Tevens zijn er contacten met andere gemeenten ( Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, De Marne) om het project uit te breiden tot de Groninger Plantages.
Initiatiefnemer: De Stichting STIEL werkprojecten, een welzijnsinstelling voor mensen, die langdurig zonder betaald werk zijn.
Betrokken partijen: Openbare Werken (afdelingen Groen en Wijkbeheer)
Provinciaal Ontwikkelingsinstituut voor Zorg en Welzijn
Doelgroep(en): langdurig werklozen, gemeenten als beheerders van de natuur in de woonomgeving, wijk- en dorpsbewoners, recreanten
Tijdsspanne: De Heemtuin is als ‘De Plantage’ op 10 juli jongstleden officieel geopend; over de volgende fasen wordt nog overleg gevoerd met diverse betrokkenen.
Plaats: Vooralsnog in Het Stadspark, maar er is op korte termijn zicht op vervolg/uitbreiding met een vlindertuin in Lewenborg en soortgelijke situaties in andere gemeenten. 
Doel: Bieden van activiteiten, kansen en perspectieven aan langdurig werklozen. Versterken van de natuur in de bebouwde omgeving; vergroten van de diversiteit in het groenbeheer; verhogen van de kwaliteit van groengebieden. Verbetering van de woon- en leefomgeving; aanbieden van andere ecologische biotopen op wijkniveau; vergroten van de mogelijkheden tot (mede)participatie van bewoners; bieden van voorbeeldsituaties van natuurlijk tuinieren aan omwonenden. Verbreden van de mogelijkheden voor binnenstedelijke recreatie en natuur-dichtbij-huis. 
Middelen: zie projectomschrijving