spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

24 september 2000

Driekant Ambachtscentrum winnaar Toekomstprijs Zutphen 2000 

Zondagmiddag heeft burgemeester J.A. Gerritsen, tijdens de Dag van de Toekomst, de winnaars bekend gemaakt van de Toekomstprijs Zutphen 2000. De hoofdprijs van fl. 1.000,00 is dit jaar toegekend aan Driekant Ambachtscentrum uit Zutphen. Daarnaast werden er prijzen uitgereikt in de categorieën bedrijven, individuen en maatschappelijke organisaties en maakte de burgemeester de nominaties bekend voor de (landelijke) Nationale Toekomstprijs.

Enthousiasme en betrokkenheid
Uit alle aangemelde projecten bleek volgens de jury groot enthousiasme en betrokkenheid, wat de jury hartverwarmend vond. Driekant Ambachtcentrum werd als hoofdprijswinnaar verkozen, omdat het een uitstekend voorbeeld is van een integraal project dat aan alle criteria van de prijs voldoet met zowel sociale, economische, ecologische als inspirerende waarde. Met name de combinatie van sociale en commerciële aspecten sprak de jury aan. Daarnaast is de jury van mening dat de Driekant professioneel gerund wordt en middenin de samenleving staat. Naast hoofdprijswinnaar is Driekant Ambachtscentrum met dit oordeel ook winnaar geworden van de eerste prijs in de categorie bedrijven. 

Duurzaam wonen
Vernieuwend Wonen Zutphen ontving de eerste prijs in de categorie maatschappelijke organisaties met een project voor duurzaam wonen. De jury sprak van een heel boeiend project, met name door het hoge tevredenheidsgehalte van de bewoners. Een aanmoedigingsprijs was er voor het project Samen kun je meer van de Stichting Welzijnswerk Zutphen in de categorie individuen. Hoewel het project niet aan alle criteria voor de prijs voldeed, heeft de jury toch besloten een prijs toe te kennen vanwege het enthousiasme en de inzet die uit het project spreken. Naast een geldbedrag kregen de winnaars als aandenken een litho met het logo van de toekomstprijs uitgereikt. Voor alle deelnemers was er als dank voor het meedoen een presentje in de vorm van een foto van het ingediende project.

Nominaties
Naast de winnaars van de Toekomstprijs Zutphen 2000 zijn zondag ook de genomineerden voor de (landelijke ) Nationale Toekomstprijs bekend gemaakt. Dit zijn, naast Driekant Ambachtscentrum en Vernieuwend Wonen Zutphen, de aangemelde projecten van Innosolar, Zorgboerderij ’t Heuveltje, Delta Milieu en de Kaardebol. Zij dingen mee naar een geldprijs van fl. 25.000,00 en gratis consultancydiensten aangeboden door een aantal gerenommeerde adviesbureaus. De Nationale Toekomstprijs wordt op 26 oktober aanstaande uitgereikt in Madurodam. 

De Toekomstprijs Zutphen is ingesteld om het opzetten van verrassende projecten voor een duurzame toekomst aan te moedigen. De Toekomstprijs is een initiatief van het Comité van de Toekomst Zutphen dat bestaat uit de leden van het Platform Lokale Agenda 21, de gemeente Zutphen en Rabobank Berkel-IJssel.


Noot voor de redactie: 

Meer informatie kunt u krijgen bij mevrouw M. Grooten, coördinator Comité van de Toekomst, afdeling Milieu gemeente Zutphen telefoon 0575-530865