spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

05 september 2000

Resultaten Duurzame Duizendjesactie 2000

WINNAAR
Moderne strip Don Quichotte voor de jeugd
De heer L.E.O. Faes, Spölminkweg 1, 7524 DM Lonneker, tel: 053-4330062
Doel: productie en plaatsing/verkoop in dagbladen van moderne versie van Don Quichotte in stripvorm. Don Quichotte strijdt voor duurzame energie (windmolens) en wordt tegengewerkt door de geldbeluste Sancho Patser. Doelgroep is de jeugd.
Resultaat: Duurzame duizendje is besteed aan tekenmateriaal en hiermee is een compleet stripverhaal van 66 kleurentekeningen ontstaan.
In totaal is ƒ 5000 aan extra subsidie ontvangen. Deze subsidie maakt het mogelijk de strip uit te geven bij Van de Berg uitgevers in Enschede.
Er lopen nog diverse aanvragen voor subsidies. Ook verzoeken aan de media
om de strip te plaatsen lopen nog.
De doelstelling is gerealiseerd en het duurzame duizendje heeft zich dus goed vermeerderd.

EERVOLLE VERMELDING
Oprichting Stichting Het gedachtegoed Witte Kruislaan 12 te Hilversum.
De heer C. (Cees) Buitendijk, Pluimenmeent 39, 1218 BL Hilversum, 
tel: 035-6919218, fax: 035-6219073 
Doel: genereren sponsorgelden t.b.v. activiteiten voor 150 oud-patiënten van astmacentrum Heideheuvel.
Resultaat: Stichting is 8 juni 2000 notarieel opgericht. Het duurzame duizendje is 
hiervoor gebruikt. 
Inmiddels is gestart met fondsenwerving, en is er een bedrag van ƒ 2300 binnen. Er is een start gemaakt met het organiseren van de eerste bijeenkomst 
op 16 september a.s. en een website is gereed.

GESLAAGDE INITIATIEVEN

Website Buurtschap Lubbinge
Mevrouw J. (Jennie) Benning Muller, Buurtschap Lubbinge, Hoogeveenseweg 11, 7921 PC Zuidwolde, tel: 0528-371313, fax: 0528-373657
Doel: promoten verkoop van duurzaam geproduceerd, volledig voedselpakket vanaf 6 boerderijen aan de consument.
Resultaat: Het duurzame duizendje is gebruikt voor de domeinsnaam en de opzet
van de website, die binnen twee maanden in de lucht was met www.lubbinge.nl.
De publiciteit rondom het duizendje heeft nieuwe klanten opgeleverd. De winst van de site is nog niet direct meetbaar, maar de start is er.
De grootste winst is geweest de gratis publicatie en aandacht in de pers.

Behoud werken kunstenaar Henk Molenaar uit Delft
Mevrouw T. van der Wees, Wilhelminalaan 20, 2625 KH Delft, 
tel: 015-2563868
Doel: door productie en verkoop “kunstkaarten” fondsen genereren voor boek over werk kunstenaar en conservering werken voor breed publiek.
Resultaat: Een geweldige impuls die heeft geleid tot diverse tentoonstellingen. Een Cd-rom is in de maak, gesprekken met de drukker en het schrijven van een biografie.

Productie boekje “Zie het als een uitdaging”
Mevrouw M. Peters, Molenrak 6, 3891 EL Zeewolde, tel en fax: 036-5222837
Doel: productie boekje met tips om met weinig financiële middelen rond te komen en toch leuke dingen te doen in het huishouden. 
Resultaat: Het boek is gereed. Er is echter nog geen uitgever/afnemer gevonden.
Een deel van het geld is gebruikt voor o.a. kopieerkosten, mappen en hoezen. 

Betaalbare kinderopvang
De heer E. (Etienne) Schiffelers, Lankhorst 54-41, 6538 KR Nijmegen,
Tel: 024-3452053, of de heer H.J. Veninga, Fonville Schoonmaakbedrijven, 024-3666699.
Doel: start proefproject laagdrempelige kinderopvang binnen bedrijf voor parttimers en lage inkomens. Hierdoor komen meer parttimers aan het werk en zijn er minder personeelsprobleem
Resultaat: De kinderopvang is gereed en bestaat uit 4 speelkamers, 2 slaapkamers, een sanitaire eenheid en keuken, een kantoor en een grote speeltuin. Omdat er ook kinderen van medewerkers uit Duitsland komen is de leiding tweetalig. Totale kosten inclusief personeel en variabele kosten bedragen ƒ200.000. Kosten zijn gedekt door Fonville Schoonmaakbedrijven. 
De kosten voor opvang voor de parttime medewerkers kunnen laag blijven omdat een groot deel van de gebruikelijke “overhead” binnen het bedrijf blijven en niet op de kosten van de opvang drukken.
Het duurzame duizendje heeft gewerkt als katalysator en stimulans om het project te realiseren. Inmiddels wordt het initiatief op korte termijn bij drie andere bedrijven ook toegepast.

NOG IN DE STARTBLOKKEN

Kunst voor een kind
De heer Herman van Veen, p.a. Letja Verstijnen, Park Zomerlust 61, 2435 NG Zevenhoven, tel: 0172-407107, fax: 0172-409742.
Doel: Verkrijgen van financiële middelen om talentvolle (Nederlandse) jongere te steunen in hun ontwikkeling.
Besteding: Op drie april introduceert de Herman van Veen Foundation een nieuwe Zuid-Afrikaanse wijn. De opbrengst van deze wijn gaat naar de foundation. Doel van de foundation is talenten van (kansarme) jongeren te ontwikkelen. Het ontwerp van het etiket is afkomstig van een Zuid-Afrikaanse kunstenaar. Met het Duurzame Duizendje wordt het originele kunstwerk gekocht en 10 kopieën Deze zullen worden verloot. De opbrengst gaat naar een Nederlandse jongere. (wordt nog geselecteerd). Dus zowel korte als lange termijn vermeerdering. 
Resultaat: De opbrengst van de actie tot nu toe is f. 7.075,--, deze actie loopt nog tot 2 december. Door persoonlijke omstandigheden heeft Herman van Veen te weinig tijd en aandacht kunnen schenken aan het vermeerderen van het duurzame duizendje.
Afgesproken is op 5 september een tussenstand op te nemen en het originele kunstwerk uit te reiken. De heer J. Hurenkamp van Rabobank Soest/Baarn is winnaar geworden van het originele kunstwerk.
Het najaar zal worden gebruikt om aanvullende fondsen te verkrijgen. Medio december worden dan de 10 reproducties verloot.

Boomgroeiplan
De heer L.(Louis) A.F. Godschalk, J. Bosschaartstraat 16, 4112 LN Beusichem
Tel: 0345-503075, fax; 0345-503883
Doel: Realiseren buurtbos door aankoop en verhuur (“plezierbelasting”) van 40 bomen. Van de inkomsten worden nieuwe bomen gekocht enz. enz.
Resultaat: Een zeer creatief en inventief plan, dat vliegend van start leek te gaan.
De gemeente en boomkwekers waren enthousiast en er werd zelfs gekeken naar uitbreiding bij andere gemeenten. Helaas zijn er door diverse persoonlijke omstandigheden nog geen bomen geplant. 

Aanschaf elektronische spelen.
Wijkagenten Abbing en Wevers, politie Twente, afdeling Losser, Muchteweg 5, Losser, tel: 053-4556920, fax: 053-4556926
Doel: Door aanschaf spelen voor buurthuis “Het Trefpunt” binden van de jeugd en verminderen van overlast en schade (vermeden opbrengsten).
Resultaat: Ondanks de goede wil van de kant van de politie, de gemeente Losser en de Stichting Cluster (sociaal-cultureel werk), is het niet gelukt de jongeren dat 
verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen dat de initiatiefnemers voor ogen hadden. Ook het resultaat van de “eind”-meeting t.o.v. de “0”-meeting geeft een duidelijk (negatief) beeld van het verantwoordelijkheidsgevoel.
Gezien het gedrag van de jongeren is er besloten het duurzame duizendje in dit stadium niet verder uit te geven. Het overgebleven geld zal worden uitgegeven op het moment dat de situatie daar aanleiding toe geeft.
Het zoeken van aanvullende sponsoring is gelet op het bovenstaand nog niet gestart.

Prototype 2- en 3- wiel loopfiets
De heer M.F.A. Tromp, P.H. ter Meulenplantsoen 4, 7524 CA Lonneker,
Tel: 053-4337329, fax: 053-4353590.
Doel: productie van 2- en 3- wiels loopfiets voor kinderen en (minder-valide) volwassenen. Fietsen vergroten mobiliteit en onafhankelijkheid gebruiker.
Resultaat: De hoop was dat, door het winnen van het duurzame duizendje en de daarmee te verwachte extra media-aandacht, het verkrijgen van een grotere financiële impuls (subsidie) makkelijker zou worden. Helaas, er is betrekkelijk weinig persaandacht geweest en het verkrijgen van aanvullende sponsoring is tot nu toe mislukt. Het duurzame duizendje heeft zich niet vermeerderd.