spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

Nieuwspoort, 5 september 2000. 

De Nationale Toekomstprijs heeft op Duurzame Dinsdag, de heer Faes uitgeroepen tot winnaar van haar thema-actie “Duurzame Duizendjes”.

De heer Faes uit Lonneker, met zijn moderne versie van de strip Don Quichotte, heeft met zijn Duurzame Duizendje het beste resultaat geboekt. In deze strip voor de jeugd vecht Don Quichotte niet tegen windmolens maar juist voor duurzame windenergie.
Een eervolle vermelding is voor de heer Buitendijk met zijn initiatief om voor oud-patiënten van het astmacentrum Heideheuvel te Hilversum een stichting op te richten.

Bij de beoordeling van de resultaten van alle deelnemers aan de Duurzame Duizendjes actie van de stichting De Nationale Toekomstprijs is gekeken wie het plan daadwerkelijk heeft gerealiseerd en zijn duizendje het beste heeft besteed.
Zowel de heer Faes als de heer Buitendijk hebben uitsluitend met het Duizendje gewerkt en beschikten niet over ander (bedrijfs)kapitaal. De heer Faes heeft met een “winst” van ƒ5000 tegen ƒ2300, met een neuslengte gewonnen. 

Met de éénmalige thema-actie “Duurzame Duizendjes” heeft De Nationale Toekomstprijs laten zien dat met een relatief klein bedrag veel bereikt kan worden. Tien Nederlanders kregen op 2 maart duizend gulden uitgereikt. Dit geldbedrag moest in een halfjaar op een duurzame wijze worden vermeerderd. Dat wil zeggen: op een sociale manier, met oog voor milieu en leefomgeving.

Zes van de tien deelnemers zijn in hun doelstelling geslaagd. Drie initiatieven zijn om wisselende redenen (nog) niet van de grond gekomen. Herman van Veen, die als bekende Nederlander ook een Duurzaam Duizendje won, is door persoonlijke omstandigheden niet in staat geweest zijn plan volledig uit te voeren. Zijn idee was om door de verloting van kunst geld te genereren voor de ontwikkeling van Nederlands, kansarm talent. In goed overleg is de verloting uitgesteld tot medio december. 

Noot voor de redactie
Meer informatie kunt u krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomstprijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, telefoon 070 441 70 80, fax 070 441 79 11, email toekomstprijs@pzh.nl, internet www.toekomstprijs.nl.


Het programma van Duurzame Dinsdag 5 september 2000

12.00 uur: 
Jury 2000 maakt winnaar Duurzame Duizendjes actie bekend.
De jury van de Nationale Toekomstprijs 2000 wordt gepresenteerd. Deze jury, onder leiding van de heer prof. dr. J.C. Terlouw, zal de winnaar van de Duurzame Duizendjes actie van de stichting NTP bekend maken. Het Duurzame Duizendje is een thema-actie. Dit jaar stond geld centraal en werd aan tien Nederlanders gevraagd om in een halfjaar ƒ1000 op een duurzame en vooral creatieve wijze te vermenigvuldigen. Eén van die Nederlanders is Herman van Veen.

13.00 uur: 
Mr. H.E. Koning overhandigt het Duurzame Koffertje aan de heer 
drs. J. Reitsma, voorzitter Vaste Kamercommissie VROM. 

14.00 uur: 
Gerda Havertong spreekt met kinderen over hun toekomstdromen. Deze zijn als kunstwerk verpakt in een “kistje”. De kinderen hebben zich laten inspireren door de thema’s als afval en energie, maar ook door de dromen van kinderen in een dorp in Benin.
Afsluitend worden twee nieuwe boeken gepresenteerd;
- Duurzaam wijken voor milieu door Hak van Nispen (door SME) en 
- Prettig wonen kan ook Duurzaam door de stichting Habitat.