spacing.gif (43 bytes)
     

Persbericht

28 augustus 2000

Tweede Kamer krijgt Duurzame Koffer

Het Duurzame Koffertje wordt op 5 september a.s. voor de tweede keer aan de Tweede Kamer overhandigd. De heer drs. J. Reitsma, voorzitter van de Vaste Kamercommissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ontvangt de koffer uit handen van de bestuursvoorzitter van de Nationale Toekomstprijs, de heer mr. H.E. (Henk) Koning. 
De handeling vindt plaats in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.
Het koffertje bevat ook dit jaar weer veel duurzame en toekomstgerichte projecten en plannen uit de samenleving.

Duurzame Dinsdag, de éérste dinsdag in september, is door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en de stichting De Nationale Toekomstprijs (NTP) in 1999 ingesteld.
Ook de politiek moet, in navolging van vele Nederlanders, in de ban raken van een duurzame toekomst, zo vinden de initiatiefnemers. 
Symbolisch gebeurt dit door jaarlijks het “Duurzame Koffertje” in Nieuwspoort te overhandigen aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

In dit koffertje zitten o.a. de inzendingen voor de Nationale Toekomstprijs 2000 en de nieuwe “Kroniek van Duurzaam Nederland” van de NCDO. 
De inzendingen voor de Toekomstprijs, allemaal concrete projecten en ideeën van burgers, bedrijven en instellingen, tonen aan dat overal in Nederland al hard gewerkt wordt aan een “duurzame toekomst”.
De Kroniek, die jaarlijks wordt uitgebracht, is een bundel artikelen, verslagen en wegwijzers voor een duurzame toekomst in verschillende sectoren in de samenleving (ontwikkelingssamenwerking, landbouw, gezondheidszorg, ICT, ruimtelijke ordening etc.).

Goed idee, hier ermee!
Door inspirerende voorbeelden uit de samenleving naar voren te halen, willen de stichting De Nationale Toekomstprijs en de NCDO het begrip “DUURZAAM” tastbaar en hanteerbaar maken voor iedereen. 
Duurzaam heeft te maken met mensen; ontplooiingsmogelijkheden, een veilige sociale omgeving, met economie; werk en goed onderwijs en met ecologie; behoud van natuur en een gezonde leefomgeving voor nu en later.

Het programma 
12.00 uur: Jury 2000 maakt winnaar Duurzame Duizendjes actie bekend.
De jury van de Nationale Toekomstprijs 2000 wordt gepresenteerd. Deze jury, onder leiding van de heer prof. dr. J.C. Terlouw, zal de winnaar van de Duurzame Duizendjes actie van de stichting NTP bekend maken. Het Duurzame Duizendje is een thema actie. Dit jaar stond geld centraal en werd aan tien Nederlanders gevraagd om in een halfjaar ƒ1000,00 op een duurzame en vooral creatieve wijze te vermenigvuldigen. Eén van die Nederlanders is Herman van Veen.
13.00 uur: Mr. H.E. Koning overhandigt het Duurzame Koffertje aan de heer 
drs. J. Reitsma, voorzitter Vaste Kamercommissie VROM. 
14.00 uur: Gerda Havertong spreekt met kinderen over hun toekomstdromen. Deze zijn als kunstwerk verpakt in een “kistje”. De kinderen hebben zich laten inspireren door de thema’s als afval en energie, maar ook door de dromen van kinderen in een dorp in Benin.
Afsluitend worden twee nieuwe boeken gepresenteerd;
- Duurzaam wijken voor milieu door Hak van Nispen (door SME) en 
- Prettig wonen kan ook Duurzaam door de stichting Habitat.

Noot voor de redactie:
U bent van harte uitgenodigd om bij de Duurzame Dinsdag aanwezig te zijn op 5 september a.s. in het perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.
Meer informatie is te krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomstprijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, 
T: 070-4417080, F: 070-44179 11, email toekomstprijs@pzh.nl of internet www.toekomstprijs.nl.
Een gratis recensie-exemplaar van de door de NCDO uitgebrachte Kroniek is op te vragen bij de NCDO, tel. 020 - 5503 535.

De Nationale Toekomstprijs
De Toekomstprijs NTP is een doorgeefluik van goede ideeën en projecten. Het middel is De Nationale Toekomstprijs. Het is een prijs vóór en dóór mensen. 
De prijsuitreiking op 26 oktober in Madurodam is het sluitstuk van een heel traject van activiteiten: een startdebat, toekomstdagen in gemeenten, Duurzame Dinsdag en de prijsuitreiking. Via de prijs willen we abstract landelijk beleid vertalen en bij de mensen thuis brengen. Panklaar, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen.
De prijs wordt toegekend in drie categorieën: individuen, non-profit instellingen en bedrijven. Er zijn inmiddels al 140 gemeenten in het hele land enthousiast geraakt. Zij haken op de ideeën van de Toekomstprijs in. In veel plaatsen zijn Comités voor de Toekomst opgericht, met burgers, bedrijven en instellingen. Deze verzamelen ideeën, organiseren activiteiten en zenden de beste lokale inzendingen door naar het bureau van de Nationale Toekomstprijs. Winnaars voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. De eerste is ecologische waarde: is het project goed voor milieu of natuur? De tweede economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid, ontplooiing, minder armoede? Is het concreet en uitvoerbaar? De derde is de sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur? En tot slot de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee? Prikkelt het mensen om zelf aan de slag te gaan?