|
Persbericht
17 augustus 2000
De Nationale Toekomstprijs opent website; www.toekomstprijs.nl:
“Wereldsmaken” als eerste geplaatst op site.
Den Haag/Rotterdam.
Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer
J. Franssen, en de burgemeester van Rotterdam, de heer mr. I.W. Opstelten
openen op 17 augustus, om halftien ’s ochtends, officieel de
website van De Nationale Toekomstprijs. Zij doen dit door het project
“Wereldsmaken” van de Rotterdammer Hans Maas als eerste inzending
voor de Toekomstprijs op de site te plaatsen. Burgemeester Opstelten
zal in het gemeentehuis van Rotterdam de inzending in ontvangst nemen
en per email verzenden naar de heer Franssen in het provinciehuis
in Den Haag. Deze zal de inzending op de website plaatsen. Omdat het
project met samen eten, cultuuruitwisseling en verdraagzaamheid te
maken heeft zullen de heren Franssen en Opstelten bij de opening van
de site ook hún favoriete recept bekend maken.
Forum voor goede ideeën
De website moet een forum bieden aan goede ideeën
voor de wereld van morgen. Tevens biedt het een extra mogelijkheid
om ideeën in te zenden voor de Nationale Toekomstprijs. Dat kan nog
tot de sluitingsdatum van 15 september a.s.
De stichting De Nationale Toekomstprijs is opgericht om te laten zien
dat er om ons heen tal van mensen bezig zijn met serieuze plannen,
projecten en ideeën voor een duurzame toekomst. Via de prijs willen
we het abstracte begrip DUURZAAM vertalen en bij de mensen thuis brengen.
Panklaar, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen.
De prijs wordt toegekend in drie categorieën: individuen, non-profit
instellingen en bedrijven. Er zijn inmiddels al 140 gemeenten in het
hele land enthousiast geraakt. Zij haken op de ideeën van de Toekomstprijs
in. In veel plaatsen zijn Comités voor de Toekomst opgericht, met
burgers, bedrijven en instellingen. Deze verzamelen ideeën, organiseren
activiteiten en zenden de beste lokale inzendingen door naar het bureau
van de Nationale Toekomstprijs, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. De
eerste is ecologische waarde: is het project goed voor milieu of natuur?
De tweede economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid,
ontplooiing, minder armoede? Is het concreet en uitvoerbaar? De derde
is de sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur?
En tot slot de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee? Prikkelt
het mensen om zelf aan de slag te gaan? Het gaat uiteraard om concrete
en uitvoerbare plannen of projecten die al in uitvoering zijn.
Wereldsmaken
Het project Wereldsmaken brengt in 2001 duizenden
Rotterdammers bij elkaar aan tafel in een poging zo de culturele uitwisseling
en verbroedering te bevorderen. Het is een van de topprogramma’s van
Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa, maar wordt in volgende
jaren voortgezet.
‘Wereldsmaken’ brengt ontmoetingen tot stand in huiskamers (via een
Maaltijd Makelaar), in straten (100 Opzoomerdiners), op basisscholen
(smaaklessen van meesterkok Pierre Wind), organiseert multiculturele
kookwedstrijden en culinaire festivals op pleinen en in het stadscentrum.
De winnaar
De uitreiking van de Nationale Toekomstprijs op
26 oktober a.s. wordt een groot jaarlijks evenement en is het sluitstuk
van een hele reeks activiteiten in Nederland. De jury van De Nationale
Toekomstprijs, onder leiding van Jan Terlouw, beoordeelt inzendingen
op uitvoerbaarheid, bijdrage aan ecologie en milieu en de sociale
waarde. Niet in de laatste plaats moet het idee ook anderen inspireren.
De prijswinnaars ontvangen elk een bronzen Toekomstbeeld, een geldprijs
van vijfentwintigduizend gulden en een pakket consultancydiensten.
Noot voor de redactie:
Meer informatie is te krijgen bij het projectbureau
van de stichting De Nationale Toekomstprijs, Zuid-Hollandplein 1,
Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, T: 070 441 70 80, F: 070 441 79 11,
email toekomstprijs@pzh.nl.
FRANSSEN’s GROENE SALADE
Benodigdheden:
- ½ struik andijvie
- 100 gr. veldsla of ezelsoren
- 1 krop sla
- 1 kleine komkommer
- 1 tomaat, 1 avocado
- 100 gr. blauwe aderkaas
- 2 eetl. croutons
- 1 eetl. koffieroom
- 1 eetl. wijnazijn
- 5 eetl. mayonaise
- een snufje zout, een snufje suiker
- 5 druppels tabasco
- 2 eetl. kleingesneden bieslook
Bereiding:
Maak de andijvie schoon en snijd hem in fijne reepjes. Was
de andijvie in een zeef en laat hem goed uitlekken. Maak de veldsla
schoon, was hem heel goed en laat hem uitlekken. Haal de stevige groene
bladen van de kropsla en bewaar deze voor een andere sla. Haal het
lichtgroene hart uit de krop sla, haal het los, was het en laat het
goed uitlekken. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte door haal
de zaadlijst eruit. Snijd de halve komkommers in dunne plakjes Was
de tomaat, snijd hem in vieren Was en droog de avocado, snijd hem
door en haal de pit eruit Verdeel het vruchtvlees in dunne plakjes.
Schik al deze ingrediënten op een platte schaal.
Strooi de croutons over de sla. Druk de kaas door een zeef en roer
er de room, de azijn en de mayonaise door. Maak de dressing op smaak
met het zout, de suiker en de tabasco. Schep de saus midden op de
sla. Bestrooi hem met bieslook.
Eet smakelijk.
|
|
|
Burgemeester van
Rotterdam Opstelten |
|
Commissaris van de
Koningin Franssen |
|
Lilian Cardoso in gesprek met
burgemeester Opstelten. |
|
Commissaris van de Koningin
Franssen ontvangt de nominatie 'Wereldsmaken' van burgemeester
Opstelten. |
|