spacing.gif (43 bytes)

Persbericht

16-08-2000

De Nationale Toekomstprijs opent website; www.toekomstprijs.nl:
“Wereldsmaken” als eerste geplaatst op site.

Den Haag/Rotterdam. 
Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, en de burgemeester van Rotterdam, de heer mr. I.W. Opstelten openen op 17 augustus, om halftien ’s ochtends, officieel de website van De Nationale Toekomstprijs. Zij doen dit door het project “Wereldsmaken” van de Rotterdammer Hans Maas als eerste inzending voor de Toekomstprijs op de site te plaatsen. Burgemeester Opstelten zal in het gemeentehuis van Rotterdam de inzending in ontvangst nemen en per email verzenden naar de heer Franssen in het provinciehuis in Den Haag. Deze zal de inzending op de website plaatsen. Omdat het project met samen eten, cultuuruitwisseling en verdraagzaamheid te maken heeft zullen de heren Franssen en Opstelten bij de opening van de site ook hún favoriete recept bekend maken.

Forum voor goede ideeën
De website moet een forum bieden aan goede ideeën voor de wereld van morgen. Tevens biedt het een extra mogelijkheid om ideeën in te zenden voor de Nationale Toekomstprijs. Dat kan nog tot de sluitingsdatum van 15 september a.s. 
De stichting De Nationale Toekomstprijs is opgericht om te laten zien dat er om ons heen tal van mensen bezig zijn met serieuze plannen, projecten en ideeën voor een duurzame toekomst. Via de prijs willen we het abstracte begrip DUURZAAM vertalen en bij de mensen thuis brengen. Panklaar, begrijpelijk, zonder moeilijk of ingewikkeld te doen.
De prijs wordt toegekend in drie categorieën: individuen, non-profit instellingen en bedrijven. Er zijn inmiddels al 140 gemeenten in het hele land enthousiast geraakt. Zij haken op de ideeën van de Toekomstprijs in. In veel plaatsen zijn Comités voor de Toekomst opgericht, met burgers, bedrijven en instellingen. Deze verzamelen ideeën, organiseren activiteiten en zenden de beste lokale inzendingen door naar het bureau van de Nationale Toekomstprijs, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

De inzendingen moeten voldoen aan vier criteria tegelijkertijd. De eerste is ecologische waarde: is het project goed voor milieu of natuur? De tweede economische waarde: draagt het plan bij aan werkgelegenheid, ontplooiing, minder armoede? Is het concreet en uitvoerbaar? De derde is de sociale waarde: stimuleert het integratie, welzijn, cultuur? En tot slot de inspirerende waarde: hoe uitdagend is het idee? Prikkelt het mensen om zelf aan de slag te gaan? Het gaat uiteraard om concrete en uitvoerbare plannen of projecten die al in uitvoering zijn.

Wereldsmaken
Het project Wereldsmaken brengt in 2001 duizenden Rotterdammers bij elkaar aan tafel in een poging zo de culturele uitwisseling en verbroedering te bevorderen. Het is een van de topprogramma’s van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa, maar wordt in volgende jaren voortgezet.
‘Wereldsmaken’ brengt ontmoetingen tot stand in huiskamers (via een Maaltijd Makelaar), in straten (100 Opzoomerdiners), op basisscholen (smaaklessen van meesterkok Pierre Wind), organiseert multiculturele kookwedstrijden en culinaire festivals op pleinen en in het stadscentrum.

De winnaar
De uitreiking van de Nationale Toekomstprijs op 26 oktober a.s. wordt een groot jaarlijks evenement en is het sluitstuk van een hele reeks activiteiten in Nederland. De jury van De Nationale Toekomstprijs, onder leiding van Jan Terlouw, beoordeelt inzendingen op uitvoerbaarheid, bijdrage aan ecologie en milieu en de sociale waarde. Niet in de laatste plaats moet het idee ook anderen inspireren. 
De prijswinnaars ontvangen elk een bronzen Toekomstbeeld, een geldprijs van vijfentwintigduizend gulden en een pakket consultancydiensten.

Noot voor de redactie:
U bent van harte welkom bij de opening van de website van de Nationale Toekomstprijs, op donderdag 17 augustus 2000 om halftien ‘s morgens, in het Stadhuis aan de Coolsingel 40 in Rotterdam en/of in het provinciehuis van Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag. Bij de opening van de website zijn op beide plaatsen, illustratief voor het project ‘Wereldsmaken’, gerechten te proeven die voor iedereen, ongeacht achtergrond en religie, geschikt zijn. De heren Franssen en Opstelten zullen met elkaar in dialoog gaan over de Toekomstprijs en de inzending van het project ‘Wereldsmaken’.
Meer informatie is te krijgen bij het projectbureau van de stichting De Nationale Toekomstprijs, Zuid-Hollandplein 1, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, T: 070 441 70 80, F: 070 441 79 11, email toekomstprijs@pzh.nl.