spacing.gif (43 bytes)

De Michaëlshof, milieu-educatief conferentiecentrum Den Oever

Gegevens over de aanmelder

Uw naam:
Chiel Schouwenaar
 
Uw organisatie (indien relevant):
Stichting De Michaëlshof 
 
Postadres:
Vatropperweg 5
1779 GE Den Oever
 
Telefoonnummer: Faxnummer: E-mail:
0227.-51 22 65 0227-51 22 65 mich.hof@planet.nl
 
Op welke manier bent U bij het project betrokken (b.v. als initiatiefnemer, klant, enz.)
Als secretaris van het Stichtingsbestuur en in die functie aangewezen als koördinator van het project en hierbij al meer dan twintig jaar intensief betrokken
 
 

Feitelijke gegevens over het project

Titel of naam van het project of de activiteit.
Energie-nulcentrum te Wieringen
 
Samenvattende omschrijving van het project.
Zelfvoorzienend kringloopproject gericht op het natuurlijk evenwicht met een integrale aanpak van energie, water, voedsel en afval die in onderlinge samenhang een voorbeeld tonen van de hoogst haalbare mogelijkheden van duurzaamheid . Het centrum biedt plaats aan dagbezoekers, bedrijven en instellingen en themagerichte belangstellenden. 
 
Wie is de initiatiefnemer?
Het Bestuur van de Stichting De Michaëlshof 
 
Welke andere partijen zijn erbij betrokken?
BBHD (architectenburo te Schagen), het ECN te Petten, SIEMENS NEDERLAND te Den Haag, Technische Universiteit Eindhoven, IE-SYSTEMS (watertechniek te Alkmaar) als participanten in de ontwikkeling en diverse belangstellenden die het project volgen zoals TNO, NOVEM, Gemeente Wieringen, Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en verder een aantal deskundigen op het gebied van duurzame energie, duurzame land- en tuinbouw en project-ontwikkeling.
 
Op welke doelgroep(en) richt het project zich?
Op algemeen publiek voor kortere dagbezoeken en/of excursies (bv. Scholen)
Op themagerichte belangstellenden voor het cursusaanbod van de Michaëlshof
(natuurbeleving, duurzame land- en tuinbouw, creativiteit)
Op bedrijven en (overheids)instellingen m.b.t. conferenties en symposia op het gebied van duurzame beleidsontwikkeling 
 
Wanneer is het project gestart?
Met de voorbereidingen van het energie-nulcentrum is in 1996 gestart 
 
Loopt het project nog steeds?
Haalbaarheidsonderzoeken, ontwerp en plan van aanpak zijn klaar. Het planologisch traject is afgelegd. Het project bevindt zich thans in de financieringsfase. De concrete bouw is gepland in 2001 
 
Waar speelt het project zich af (plaats, regio)?
Aan de Waddenkust van Wieringen, Noord-Holland. 
 
Wat is het belangrijkste drijfveer geweest waarom dit project is gestart?
Wat is het doel van het project?
Om op de prachtige plek waar de Stichting is gevestigd een aansprekend voorbeeld te realiseren waarin met inachtneming van het natuurlijk evenwicht toch een comfortabel leef- en werkklimaat ontstaat. Door de kringloopprincipes in water- en voedselgebruik consequent toe te passen ontstaan geen emissies. Hetzelfde geldt voor het volstrekt unieke energie-nulconcept. De buffering van duurzame energie d.m.v. waterstofgas richt zich op toekomstige energie-voorzieningen zonder gebruikmaking van fossiele brandstoffen en zonder CO2 uitstoot.
Het doel is om door een geloofwaardig praktijkvoorbeeld beleidsmakers te inspireren om nieuwe en verantwoorde oplossingen te zoeken voor de huidige milieu-problematiek (afval en verontreiniging van grond, water en lucht) en om het algemeen publiek kennis te laten maken met de principes van het natuurlijk evenwicht en de onderlinge samenhang tussen de primaire levensbehoeften. 
 
Op welke manier is geprobeerd dit doel te bereiken?
Ook thans organiseert Milieucentrum De Michaëlshof cursussen, zomerweken, werkweekenden en excursies voor algemeen publiek met sobere voorzieningen. Uiteraard is hierbij veel aandacht besteed aan het geplande energie-nulcentrum.
Bij de voorbereidingen van dit centrum heeft de Michaëlshof relevante partijen betrokken en regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten gehouden voor beleidsmakers. Ook is er (in de regionale pers) veel aandacht voor ons initiatief en zijn er informatieve artikelen geplaatst in diverse landelijke (vak)bladen. (Gezond Bouwen en Wonen, Source, Duurzaam Bouwen) 
 
Kunt u de omvang van het project kwantificeren (hoeveelheid geld, aantal mensen, hectares etc. dat ermee gemoeid is), nu en in de nabij toekomst?
Het energie-nulcentrum kost inclusief voorbreidings- en inrichtingskosten 2,4 miljoen gulden. Het Stichtingsbestuur neemt daarvan de helft voor eigen rekening en zoekt externe financiering voor het overige deel (fondsen, sponsoring en subsidies) . De energie-nultechniek wordt als onderzoeksproject uitgevoerd en gefinancierd door het ECN in samenwerking met SIEMENS. De Michaëlshof functioneert hierbij als test-case voor de verdere ontwikkeling van proto-typen. De Stichting heeft geen commerciële belangen bij de techniek. Haar opdracht aan het ECN om een absoluut schoon systeem te ontwikkelen met behulp van waterstofgas was volstrekt ideëel.
Het gebouw wordt gebouwd op een hectare groot natuurgebied grenzend aan de Waddenzee (geen dijk !). Het Stichtingsbestuur bestaat uit negen personen uit allerlei disciplines (financieel, juridies, stedebouwkundig, organisatie, milieu, natuurbeleving, onderwijs,kunst). Verder kan de Stichting een beroep doen op een viertal externe adviseurs die hun diensten uit betrokkenheid met het project aanbieden.
Met Staatsbosbeheer is overleg gaande over uitbreiding van het gebied dat onder het beheer van de Stichting valt, met als doel meer toegankelijkheid van het landschap voor instructie en recreatie. Hiertoe heeft de Stichting een INRICHTINGSPLAN van het buitengebied waarin zij gevestigd is ontworpen en aangboden aan SBH. 
 
Wat zijn de toekomstplannen?
Afronding van het financieringstraject
Uitvoering en inrichting van de nieuwbouw
Verdere ontwikkeling van het Educatief Aanbod en de samenstelling van een Programmaraad met landelijke (senior)deskundigen.
Ingebruikname van het gebouw en uitvoering van het Educatief programma. 
 
Zijn (delen van) uw project juridisch beschermt? (copyrights e.d.)
Het is mogelijk dat SIEMENS octrooi aanvraagt voor de meet- en regelvoorzieningen van de energie-nul configuratie. De Stichting is voorstander van een zo groot mogelijke openheid naar de samenleving. "Zonder openheid geen wezenlijke ontmoeting". Gedetailleerde technische informatie moet u van ons niet verwachten. 
 
Heeft het project al eens eerder een prijs gewonnen? Zo ja, welke?
Stimuleringsprijs(je) van de Windmolenvereniging te Purmerend.(voorjaar 1999) 
 
Met welke problemen bent u geconfronteerd? Hoe zijn die (eventueel) opgelost?
In onze externe contacten (vooral met overheden) bleek dat het ambitie-niveau van het project te hoog gevonden werd. Aanvankelijk achtten ambtenaren het initiatief niet haalbaar en dus ook niet subsidiabel. Daarbij speelt een rol dat de Stichting op dit moment kleinschalig werkt en geen grote kapitalen achter de hand heeft. Door samen te werken met participanten met meer bekende namen (ECN, SIEMENS) is dit probleem gedeeltelijk opgelost. Ons streven is voor eind 2000 ong. 1 miljoen extern gefinancierd te hebben. Het is ons bekend dat dit (ook bij de overheid) weer verdere deuren opent. Hierbij wordt de Stichting momenteel ondersteund door een professionele project-ontwikkelaar die zijn diensten uit enthousiasme voor het initiatief heeft aangeboden. (geen commercieel belang!) Het winnen van uw prijs zou vooral een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de positieve beeldvorming van ons project. 
 
Stel dat u de prijs zou winnen, hoe gaat u het bedrag investeren/besteden. ?
Dit is uiteraard afhankelijk van de hoogte van het bedrag, dat ons niet bekend is. We zijn nu druk bezig met het toekomstige Educatieve aanbod, omdat we reeds tijdens de bouw een actieve werving voor deelnemers aan conferenties en cursussen willen plegen. Een redelijk tot forse bijdrage zal dan besteed worden aan de ontwikkeling en uitgave van ons aanbod in de vorm van voorlichtingsmateriaal. Hierbij wordt ook gedacht aan een web-site en een voorlichtingsvideo. Komt uw bedrag boven de f 50.000 of wellicht nog (veel) meer (???), dan lijkt overleg met uw organisatie ons het beste omdat de toepassingsmogelijkheden legio zijn. In het gebouw willen we op diverse plaatsen extra voorzieningen gericht op overdracht en instructie (een opengewerkte vloeikas, plattegronden van de klimaatbeheersing, kringloopschema's wellicht op video en de daarbijbehorende ruimtelijke en technische voorzieningen) Wij zouden uw bedrag dus graag toepassen voor de publieksgerichte activiteiten van de Stichting, tot f 50.000 in de sfeer van software en (eventueel) daarboven ook in de hardware.
Het belangrijkste voor ons is echter de publiciteit waarmee wij verwachten dat het winnen van een prijs gepaard gaat. 
 
Hebt u eventueel de beschikking over illustratiemateriaal ten behoeve van de publiciteit.
Is reeds in uw bezit, maar indien gewenst is er veel meer leverbaar. 
 
 

ECOLOGISCHE WAARDE

Kunt u aangeven in hoeverre het project uitputting van schaarse en niet vernieuwbare hulpbronnen tegengaat?
Dit is het primaire uitgangspunt van ons energie-nulconcept, onze wijze van tuinbouw en waterbeheer. Zon en wind zijn de enige energiebronnen en door de buffering met waterstofgas kan een periode van zes weken (zonder wind en zon) overbrugd worden. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt en vinden geen onherstelbare emissies in de lucht plaats. Het water wordt zonder chemische toevoegingen (uitsluitend biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen!!) gereinigd teruggevoerd naar de bron waar het uit voortkwam: de grondwateroceaan! Alle organische afval uit de tuin (ook in de vorm van fecaliën) wordt lokaal gecomposteerd als meststof voor diezelfde tuin. 
 
Kunt u aangeven op welke wijze het project milieuvervuiling minimaliseert?
Zie hierboven
 
Kunt u aangeven in hoeverre een bijdrage wordt geleverd aan natuurontwikkeling en natuurbehoud?
De Michaëlshof bevindt zich direct aan de Waddenkust en grenzend aan een natuurgebied. Bezoekers nemen deel aan flora- en fauna excursies onder deskundige begeleiding. Een groot deel van ons gebied wordt met rust gelaten voor het nestelen van een grote diversiteit aan vogels, hetzelfde geldt voor de planten. Toen de Stichting in 1975 dit gebied verwierf was het nog een kaal weiland. Door de aanplant van honderden bomen en struiken en het uitzetten van heemplanten is een enorme diversiteit in de flora ontstaan De laatste inventarisatie (1998) leverde 120 verschillende plantensoorten op, op 1 ha. voormalig weiland. 
 
 

ECONOMISCHE WAARDE

Kunt u aangeven in hoeverre het project bijdraagt aan de kwaliteit van het bestaan (welzijn, zelfontplooiing e.d.)?
De Michaëlshof is een ontmoetingsplek waarin het natuurlijk evenwicht centraal staat in alle levensfuncties. Zij reageert daarmee op een extreem gespecialiseerde samenleving, waarin de onderlinge verbanden niet meer beleefbaar aanwezig zijn. Bezoekers reageren unaniem verrast en positief op het aanbod van de Michaëlshof en komen vaak tot nieuwe inzichten. Verder streven wij naar een zo groot mogelijke openheid en respect. We binden ons niet aan dogma's of overtuigingen, maar zoeken antwoorden en oplossing in overeenstemming met de natuurwetten. We waken ervoor een 'milieu-tempel' te zijn en zoeken steeds contact met de samenleving en de ontwikkelingen daarin. We proberen alle disciplines zo veel mogelijk te integreren, economie, kunst, milieu, natuur, overtuigingen, psychologie en omgang met elkaar. Als leven leren is met plezier en aandacht dan is voor ons aan de kwaliteit van het bestaan een zeer belangrijke bijdrage geleverd. 
 
Levert het project directe, betaalde werkgelegenheid in mensjaren op? Zo ja, hoeveel?
2 arbeidskrachten in full-time vaste dienst
6 arbeidskrachten als variabele van het aantal bezoekers 
 
Wat zijn de kosten van het project? En hoe wordt het project gefinancierd?
Het totale project kost F 3,6 miljoen.
F 1,2 miljoen is beschikbaar voor de ontwikkeling van het unieke energie-nulconcept en wordt betaald door SIEMENS, ECN. Met ondersteuning van NOVEM en NUON.
F 1,2 miljoen wordt bijeengebracht door fondsen, subsidies en sponsorbedragen (het huidige financieringstraject)
F 1,2 miljoen wordt door der Stichting extern geleend via Groen Beleggingsfondsen 
 
Is het project rendabel op korte of lange termijn? Is het winstgevend?
In het door deskundigen samengestelde bedrijfsplan (ook nog extern geverifiëerd) blijkt het project rendabel te zijn .Uitgaande van matige verwachtingen en aanloopmarges wordt in het eerste jaar een klein verlies geleden, wordt in het 2e jaar quitte gedraaid en vindt vanaf het derde jaar een geleidelijk groeiende 'winst' plaats. De Stichting zal deze aanwenden voor gezonde reserveringen en uitbreiding van de faciliteiten. 
 
In hoeverre is het project innovatief? Zijn er bijvoorbeeld elders eerder dergelijke projecten opgezet of uitgevoerd?
Zowel de volledige integratie van levensfuncties als het energie-nulconcept met behulp van waterstofgas zijn uniek voor Nederland en wellicht Europa. Delen van het project komen in afzonderlijke experimenten wel voor (vloeikas, composteringstechnieken, specifieke biologische tuintechnieken e.d. autarctisch huis in Freiburg , Duitsland) 
 
 

INSPIRERENDE WAARDE

Hoe reageert de omgeving op het project? Krijgt het project veel publiciteit?
Vrijwel iedereen vindt het idee fantastisch maar is onzeker over de haalbaarheid. Onze activiteiten, presentaties en ontwikkelingen, vooral op plaatselijk politiek niveau, halen regelmatig de regionale media. 
 
Krijgt het navolging? Hoeveel mensen zijn inmiddels betrokken?
Deskundigen die meegewerkt hebben aan de voorbereiding en ontwikkeling van het energie-nulcentrum, passen de opgedane kennis ook weer toe in nieuwe projecten waar ze bij betrokken zijn. Dit geldt met name voor de architecten en stedebouwkundigen.
Bij het huidige ontwikkelingsproces zijn intern negen mensen betrokken en extern zes (ECN, IE Systems, Siemens). Daarnaast is er een netwerk van belangstellenden en toekomstige gebruikers.
 
 
 

SOCIAAL-CULTURELE WAARDE

Kunt u de sociaal-culturele meerwaarde van het project aangeven?
In een samenleving dienen zinvolle experimenten ondersteund te worden vanwege hun rol in de ontplooiing van het menselijk bewustzijn. Geen enkel project of experiment kan de definitieve oplossingen aandragen maar wel een belangrijke invloed uitoefenen in de wijze van denken en handelen. In dit opzicht is ons experiment de tijd (ver) vooruit. Olie- en gasbelangen en koppelingen aan het openbare net, afhankelijkheid van centrale voorzieningen houden een project als het onze liefst verre van zich. Wij hebben niet de waarheid in pacht, maar nemen wel onze eigen verantwoordelijkheid voor het milieu(de plek, de aarde) die ons is toevertrouwd. Er zijn nauwelijks bezoekers aan de Michaëlshof die deze meerwaarde niet aan den lijve hebben ervaren. 
 
Hoe benadert u de omgeving? Hoe draagt u kennis over?
Driemaal per jaar geven wij een Voortgangsbericht uit. Dit gaat naar de donateurs, maar ook naar een groot aantal belangstellenden/participanten, instellingen en overheden. Er is regelmatig overleg met B&W van Wieringen over de voortgang. Al onze activiteiten worden aangekondigd in een groot aantal regionale (reclame)kranten en actieve deelname aan onze cursussen of excursies is bij uitstek het middel voor kennisoverdracht. 
 
Draagt het project bij aan de sociale cohesie en de integratie van de maatschappij?
Voor onszelf is het heel inspirerend om vanuit onze opvattingen toch met iedereen om tafel te kunnen zitten. Op de directiekantoren van grote bedrijven in de bestuurskamers van Burgemeesters en Gedeputeerden, maar ook in de cirkeltuin met een groep bejaarden op excursie of schoolkinderen. We gaan ervan uit dat ieder mens een zeker natuur-besef heeft en dat de Michaëlshof daarin het ontmoetingspunt kan zijn voor vele disciplines en mensen van alle lagen van de bevolking. In ons educatief aanbod zal openheid, respect en aandacht voor het levende buiten ons en in onszelf centraal staan dat is het doel. Techniek, kunst, wetenschap zijn de middelen. We kunnen alleen de intentie hebben een bijdrage te leveren aan cohesie en integratie , maar of de samenleving het ook in die mate aanneemt blijft nog onzeker.
 
 

Gegevens

Milieucentrum: De Michaélshof
hr. C. Schouwenaar
Vatropperweg 5
1779 GE Den Oever

Samenvatting

Website

Hyperlink